Paddenstoelen en zwammen horen echt bij de herfst. Maar hoewel de herfst al bijna voorbij is, worden er nog tientallen foto’s van prachtige zwammen op de
fotopagina
geplaatst. Er zijn ontzettend veel verschillende zwammen met intrigerende vormen. We hebben een paar fraaie soorten onder elkaar gezet in deze fotoserie.
Een grote groep van kleine zwammetjes in Nederland is de mycena. Ze horen bij de plaatjeszwammen, zijn klein, sierlijk en hebben een lange stengel. In Nederland komen meer dan 80 verschillende mycena’s voor.
Als je de gewone wimperzwam wilt zien, moet je goed opletten. De rode schijfjes zijn namelijk maar een halve tot één centimeter groot (of klein).
Gewone wimperzwam, foto: postkat
Aan de rand van het Savelsbos in Zuid-Limburg fotografeerde pomona deze koraalzwam.
Koraalzwam, fotograaf: pomona
Deze roodbruine zwam heet judasoor. Hij groeit voornamelijk op vlierstruiken. Het schijnt dat de naam verwijst naar Judas, de verrader van Jezus, die zichzelf verhing aan een vlier.
De geweizwam is ook zo'n grillige zwam net als de koraalzwam. Je kunt de soort het hele jaar vinden op dode takken en stronken.
Geweizwam, fotograaf: boogschutters
Net als de judasoor spreekt ook de pruikzwam tot de verbeelding. Het is een grote (25- 50 centimeter), witte bol die groeit op stamwonden van oude loofbomen.
Pruikzwam, fotograaf: jokevandepoppe
Euroblinkie zette het kleverig lindebekertje op de foto, een hele zeldzame zwam. De soort komt voor in twee vormen. In de vorm zoals deze steeltjes en in de vorm van een soort
bekertje
.