Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frater Willibrordus overleden

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
frater_willibrordus.jpg

© De Frater in de tuin. Foto: Henny Radstaak

Deze week is op 91-jarige leeftijd Frater Willibrordus overleden. Het oude, vertrouwde stemgeluid van Frater Willibrordus Hilhorst uit De Bilt, 18 jaar lang vaste beller naar de Fenolijn in Vroege Vogels, zal tot onze droefenis niet meer klinken op de radio.

"Met Frater Willibrordus uit De Bilt..."

Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Een gemis voor ons, de makers van Vroege Vogels, maar nog meer een gemis voor alle vaste luisteraars naar de Fenolijn, waar iedereen z’n waarneming van eerstelingen en andere fenomenen uit de natuur kan inspreken. Uit de toon van zijn meldingen was duidelijk op te maken dat Frater Willibrordus onderwijzer was geweest. Al vanaf het moment dat hij het klooster in ging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar samen met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte de Frater geliefd bij de luisteraar.
Vijf jaar geleden was Frater Willibrordus net hersteld van een ziekte die hem een tijdje aan bed gekluisterd had gehouden. Verslaggever Henny Radstaak zocht hem toen op in het Fraterhuis Sint Jozef in De Bilt.

Vlinders en planten

Als het eens door toeval voorkwam dat Frater Willbrordus twee achtereenvolgende weken niet te horen was op de radio, ontving de redactie vele reacties van luisteraars die zich afvroegen of het wel goed ging met de Frater en of hij niet ziek was. Ziek is hij een paar keer geweest, en flink ook. Toch krabbelde hij altijd weer op, wat bleek als we tot onze verrassing bij het afluisteren van ons antwoordapparaat ineens weer zijn weliswaar langzaam steeds fragieler wordende, maar vertrouwde en enthousiaste stem hoorden. Dan vertelde hij over het eerste oranjetipje en de bloeiende planten, vroeger in de tuin van Frater Jeroen bij het klooster in Borculo. Later belde hij vanuit Arnhem, waar hij naartoe verhuisde. De laatste jaren verbleef in bij het Fraterhuis in De Bilt en het nabijgelegen Landgoed Oostbroek bij Utrecht, waar hij poppen van de zeldzame koninginnenpage opkweekte in speciale vlinderkasten.

Fenolijn

Uit zijn waarnemingen op de Fenolijn was op te maken dat hij de laatste tijd steeds minder vaak buitenkwam. Zijn actieradius werd met het verstrijken van de jaren steeds kleiner. Toch heeft hij tot kort voor zijn overlijden de luisteraars van Vroege Vogels weten te informeren op de steeds zeldzamer wordende momenten dat hij nog buitenkwam, over hoe de natuur er op dat moment voor stond. Dat geluid, die verhalen, met ook nog daarin verstopt een boodschap of lesje, zullen we enorm gaan missen.
Op zondag 15 september besteedt Vroege Vogels Radio uitgebreid aandacht aan het overlijden van Frater Willibrordus.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor