Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen eerlijke verdeling kosten klimaatbeleid

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
duurzaamheid windmolen zonnepanelen

© Bron: Pixabay

De armste huishoudens betalen relatief het meeste aan het klimaatbeleid. Deze huishoudens zijn ruim vijf procent van hun inkomen kwijt, terwijl de rijkste tien procent van de Nederlanders slechts 1,5 procent van hun inkomen betaalt. Dat blijkt uit een nieuw rapport waarmee in kaart is gebracht hoeveel geld huishoudens uitgeven om ervoor te zorgen dat Nederland zich houdt aan het verdrag van Parijs.

Onderzoek

Onderzoeksbureau CE Delft berekende in opdracht van Milieudefensie wat de kosten en baten zijn van het milieubeleid. De rijkste tien procent van de Nederlandse belastingbetalers is jaarlijks 1334 euro kwijt. De armste tien procent betalen 372 euro aan de overheid. De overige 80 procent bestaat uit middeninkomens, zij betalen jaarlijks 633 euro.

Energiebelasting

Bij alle huishoudens bestaat driekwart van de kosten uit energiebelasting voor gas en elektra. Omdat de armste groep twaalf keer minder besteedbaar inkomen heeft dan de rijkste tien procent, zijn zij relatief het grootste deel van hun inkomen kwijt aan het klimaatbeleid.

Subsidies

Uit het rapport blijkt ook wie het meest profiteren van het klimaatbeleid, bijvoorbeeld via subsidies voor zonne- en windenergie. Van de 750 miljoen euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan deze subsidies komt tachtig procent terecht bij de Nederlanders met de hoogste inkomens. Twintig procent is voor de minst verdienende Nederlanders. Zij profiteren dus amper van de subsidies om te verduurzamen.
Overigens profiteren bedrijven het allermeest van de subsidies. Zij ontvangen ruim twee miljard, waarvan zo'n anderhalf miljard voor het rendabel exploiteren van  vormen van hernieuwbare energie. Het grootste gedeelte van de subsidies wordt dus door bedrijven geïnvesteerd in zonne- en windenergie.

Oplopende kosten

Het klimaatbeleid kost nu zo'n vijf miljard per jaar. Deze kosten zullen komende jaren sterk oplopen als er meer maatregelen komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Het rapport meldt dat vooral de laagste inkomensgroepen komende tijd dan ook een steeds groter deel van hun inkomen aan klimaatbeleid kwijt zijn. Bij een ongewijzigd beleid kan dit oplopen tot zo'n 17 procent in 2050.

Eerlijkere verdeling

Milieudefensie wil een debat over hoe de kosten van klimaatbeleid eerlijker verdeeld kunnen worden. Het onderzoeksrapport geeft verschillende opties voor een eerlijkere verdeling: de laagste inkomens zouden een korting op gas en elektra kunnen krijgen of meer betalen voor energie wanneer je er meer van afneemt.
Bron: Nieuwsuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor