Twee keer per dag stroomt het rivierwater het land op in het Stormpoldervloedbos. Lang niet alle planten kunnen daar tegen, maar er zijn ook soorten die daar juist van profiteren. De vroegbloeiende spindotterbloem en het zomerklokje kunnen niet zonder!
Stef van Walsum vindt het Stormpoldervloedbos de mooiste natuur die we in Nederland hebben. Het ondoordringbare bos huisvest veel zeldzame plantensoorten die zich volledig hebben aangepast aan het riviergetij.
Allereerst de spindotterbloem, die sterk lijkt op de gewone dotterbloem. In Nederland groeit deze soort vooral in de riviermondingen in het westen van het land. Hij heeft rijke kleigrond nodig, die door de rivier wordt afgezet.
De plant bloeit, net als de dotterbloem, met grote goudgele bloemen. Maar er is een duidelijk verschil. Hij ontwikkelt aan zijn stengels een soort wortelknolletjes die op een spin lijken. Deze kunnen afbreken en door de rivier worden meegenomen om zich elders te vestigen. Zo verspreidt de plant zich in het rivierengebied zonder zaadjes.
Het zomerklokje ken je misschien wel uit tuinen, maar komt ook inheems voor op enkele plekken in Nederland. De plant lijkt op een sneeuwklokje, maar is veel groter en bloeit later. Hij groeit op oevers, vaak tussen klei- en veengrond.
Uit gegevens blijkt dat het zomerklokje hier een eeuw geleden ook al groeide. Ook deze plant verspreidt zich via de rivier, met bolletjes die mee stromen met het water. Het klokje zelf kan niet goed tegen water, daarom is de plant vaak vrij hoog.
Kijk zondag 25 mei 2025 om 19.25 uur op NPO2 naar de uitzending over de Riviereilanden in de Nieuwe Maas.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.