Tata Steel
© Vroege Vogels
De reorganisatie van Tata Steel Nederland, die woensdag werd aangekondigd, lost volgens Greenpeace Nederland het probleem van het bedrijf niet op. "De fabrieken van Tata Steel zijn sterk verouderd, stoten zeer veel kankerverwekkende stoffen uit en kunnen in deze staat niet openblijven."
Tata Steel meldde dat er in totaal 1600 voltijdsbanen verloren gaan. Dat zou volgens de staalfabrikant vooral om ondersteunende- en managementsfuncties gaan op de locatie bij IJmuiden.
De milieuorganisatie denkt dat de kans groot is dat het niet bij deze ontslagronde blijft, onder meer omdat Tata Steel miljoenenboetes boven het hoofd hangt.
Ook stichting Frisse Wind, die zich inzet tegen luchtverontreiniging door Tata Steel Nederland, maakt zich zorgen over de reorganisatieplannen van de staalfabrikant. Tata meldde woensdag een grootschalig "transformatieprogramma" te lanceren dat de winstgevendheid moet herstellen. Hierdoor gaan 1600 voltijdsbanen verloren.
"Er moet niet worden bezuinigd op personeel dat bezig is met het onderhoud van de kooksfabrieken, de meest vervuilende onderdelen", zegt bestuurslid van Frisse Wind Jaap Venniker. "Het gaat natuurlijk om winst, maar die mag niet ten koste gaan van de gezondheid."
Tata Steel stelt zelf te verwachten door "de implementatie van het transformatieplan goed voorbereid te zijn op een groene en schonere toekomst". Volgens Venniker is dit nog maar de vraag. "Tata heeft wel vaker verduurzamingsplannen aangekondigd. Eerst zien, dan geloven."
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.