Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene boeken, zeegras en alle overige onderwerpen

  •    •  
29-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1977 keer bekeken
  •  
diepzee-inktvis

Diepzee-inktvis

© Solvin Zankl

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 1 oktober 2023. Luister de fragmenten op de volgende startpunten:
35:20 - Kikker en buffel werken samen
43:45 - Zeegras in de Grevelingen
1:09:00 - Bodemdierendagen
1:22:00 - Fragment van podcast "Zo klonk Nederland'
1:44:50 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk 
2:35:00 - Verbinding tussen kunst en wetenschap

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Het licht van de diepzee’ van Brad Fox (uitgeverij Thomas Rap), 'Een Wereld, 24 uur op aarde' van Nicola Davies en Jenni Desmond (uitgeverij Lemniscaat) en ‘Dicht bij elkaar’ van Sean Julian (uitgeverij Lemniscaat).

Zeegras in de Grevelingen

Ooit stond de bodem van de Waddenzee en ook de Delta zo vol met deze plant, dat de mensen op Wieringer er dijken van konden bouwen en matrassen mee vulden. Maar die tijden zijn voorbij. Verschillende partijen werken keihard om dat zeegras weer terug te krijgen. Zo ook in de Grevelingen. Vroege Vogels gaat langs bij een nieuw project van Rijkswaterstaat en spreekt onder meer onderzoeker Laura Govers van het NIOZ en de Rijksuniversiteit Groningen.

Zeegras

Zeegras

© Laura Govers (NIOZ)

Bodemdierendagen

Het najaar is begonnen, en dat is de perfecte periode om bodemdieren te zoeken! Deze herfst organiseren het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) en de Wageningen Universiteit voor de 9e keer de bodemdierendagen. Bij Vroege Vogels is onderzoeker Dina in ’t Zandt te gast, om te vertellen waarom dat belangrijk is.

De bodemdierendagen duren van 22 september tot 8 oktober. Kijk op deze site om mee te doen www.bodemdierendagen.nl. Hoogtepunt is de open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) op 7 oktober. Kijk voor meer informatie hier

regenworm_C-Daksaya

Regenworm

© Daksaya

Buffel meets kikker

Een spreeuw op de rug van een koe, of een kwikstaart die rond een groepje Konikpaarden scharrelt. Daar kijkt Tanja de Bode van Free nature niet van op als zij in de Biesbosch de grote grazers inspecteert. Maar een groene kikker op een waterbuffel. Dat was wel een heel mooi samenzijn. De Bode ontdekte dit bijzondere tafereel in de Noordwaard in natuurgebied de Biesbosch. De kikker en buffel 'werken samen'. De kikker ontdoet de vacht van de buffel van vervelende vliegen en heeft zelf een veilig plekje zo op de rug.

Kikkers op waterbuffels

Kikkers op waterbuffels in de Biesbosch

© Tanja de Bode, Free Nature

Verbinding tussen kunst en wetenschap

Als je je zorgen maakt om het klimaat, kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij Extinction Rebellion en actie gaan voeren. Maar je als je beeldend kunstenaar bent, kun je klimaatverandering ook op een andere manier onder de aandacht brengen. Tot en met 21 oktober 2023 exposeert Suzette Bousema met haar klimaatkunst in galerie Weisbard in Rotterdam.

Suzette Bousema en ijskern

Suzette Bousema en haar Klimaatarchief

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor