Met een radar kun je zien wat er allemaal op en boven het aardoppervlak hangt, van schepen en vliegtuigen tot buien en zelfs vogels. Maar het Groningse ingenieursbureau Medusa heeft een wel heel bijzondere radar in gebruik: ééntje waarmee je ónder het oppervlak kunt kijken.
Echo
De radar werkt op eenzelfde manier als een gewone radar, of zo je wilt: als een echoapparaat. Een signaal wordt uitgezonden en weer opgevangen, en afhankelijk van de tijd en de kracht waarmee dat signaal terugkomt, berekent de radar wat voor grond er onder zit. De radar wordt met een gangetje van tien kilometer per uur voortgetrokken op een sleetje achter een zogeheten quad. Ondertussen zendt het apparaat alle informatie over de bodem naar een computer die voorop de quad zit gemonteerd.
Niet verstoren
Deze manier van ‘niet-invasief bodemonderzoek’ is ideaal wanneer je de bodem niet kan of niet mag verstoren. Bijvoorbeeld aan de voet van dijken waar je niet zomaar wat kunt gaan graven om de bodem te onderzoeken. Maar met behulp van de radar kun je toch onderzoeken of er misschien ongewenste zandpakketten schuilgaan onder een dijk, die op termijn de dijk zwakker zouden kunnen maken wanneer ze wegspoelen. Ook zijn met de grondradar al oude structuren in de bodem aan het licht gekomen, zoals pingoruïnes (meertjes die na de laatste ijstijd zijn ontstaan uit opgevroren en weer ontdooide ijsbulten).