Sepia’s met hun unieke pupillen, azuurwaterjuffers die eitjes afzetten en parende tureluurs. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten van de Vroege Vogels uitzending over het Buijtenland van Rhoon. Bert Peters wint de rubriek deze week, met fantastische beelden van een groepje sepia’s die haast door het water lijken te zweven.
In de beelden van Bert zie je de bijzondere, w-vormige pupillen van de sepia’s duidelijk. Naar deze pupillen wordt veel onderzoek gedaan. Wetenschappers vermoeden dat de bijzondere oogvorm de weekdieren helpt om onder water toch kleur en diepte te kunnen zien. Er worden wel vaker sepia’s in Nederlandse wateren gezien, zo wist Jeanette Kamphuis vorig jaar parende sepia’s vast te leggen.
Geert Klein Breteler kon twee tureluurs vastleggen die volop aan het baltsen zijn. Het mannetje doet hard zijn best om zo veel mogelijk op te vallen door te dansen en te roepen. “Tjululuu”, klinkt het. Precies het geluid waar de tureluur zijn naam aan dankt.
Wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, legt het vrouwtje van de tureluur haar eieren in een nest op de grond. Vaak goed verscholen tussen graspollen. In 2020 nam het team van Vroege Vogels TV een kijkje bij zulke tureluur nesten in Wieringen.
In het filmpje van Stephan Jourdan zien we twee paartjes azuurwaterjuffers. Direct na de paring zet het vrouwtje van de azuurwaterjuffer haar eitjes af in het water. Het mannetje blijft haar ondertussen vasthouden om te voorkomen dat een concurrent de eitjes alsnog kan bevruchten.
De spotvogel is een zomergast, die het grootste deel van het jaar in tropisch Afrika leeft, maar in Nederland komt broeden. De vogels eten met name insecten, waarbij ze de grotere prooien soms doodslaan tegen een boom, om ze makkelijker in te kunnen slikken. Dat is ook te zien in het filmpje van Ruud Scherpenisse.
Zoals de naam al zegt, kan de spotvogel imiteren als de beste. De luide, snelle, langgerekte zang is doorspekt met imitaties van andere soorten, zoals visdiefjes, scholeksters, maar ook West-Afrikaanse papegaaien zoals het bont boertje. Een aantal jaar geleden vertelde vogelexpert Joost van Bruggen erover bij Vroege Vogels radio. Beluister hier de uitzending terug.
Bastaardkikker
© joranjanse
Marjon van der Vegt filmde een grote groep groene kikkers in een slootje. Uitbundig kwakend zwemmen ze om elkaar heen en klemmen elkaar zo nu en dan vast. De witte kwaakblazen, die haast op een ballonnetje aan de zijkant van de kop lijken, zijn duidelijk te zien.
In deze video gaat het om bastaard kikkers. De term ‘groene kikker’ is namelijk een verzamelnaam voor drie soorten: poelkikkers, bastaardkikkers en meerkikkers. De bastaardkikker is een kruising van de andere soorten. De drie zijn lastig uit elkaar te houden op uiterlijke kenmerken, maar hun gekwaak is wel relatief duidelijk te onderscheiden. De poelkikker klinkt gonzend, de meerkikker klinkt schaterend en de bastaardkikker zit daar tussenin met op- en neergaande, gonzende tonen.
Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd? Stuur het ons op!
Thema's:
Meer over:
zelf geschoten, sepia, tureluur, azuurwaterjufferj, spotvogel, groene kikker, bastaardkikkerMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.