Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien en roggen kweken

  •  
03-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
329 keer bekeken
  •  
Roggen en eikapsels_frame_7805
Het gaat slecht met de haaien en roggen in de Noordzee. Daarom gaat een coalitie van natuurorganisaties, onder leiding van het Wereld Natuur Fonds, nu voor het eerst in de geschiedenis deze vissen kweken en uitzetten. De stekelrog bijt het spits af.
Wereldwijd gaat het slecht met veel haaien en roggen, allebei kraakbeenvissen. Naar schatting een kwart van alle soorten wordt met uitsterven bedreigd. In totaal komen er zo’n 600 soorten haaien en roggen voor, en zo’n 15% daarvan zwemt ook in onze kustwateren. En ook daar gaat het met deze bijzondere vissen niet goed.

Overbevissing

Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen haaien en roggen nog ruim voor in onze Noordzee. Sommige soorten werden intensief bevist omdat ze gegeten werden. En met het afsluiten van de Zuiderzee in de jaren dertig ging een belangrijke kraamkamer voor haaien en roggen verloren. De grootschalige visserij van de decennia daarna zorgde voor een verdere afname.

Kweek

Met sommige haaien- en roggensoorten gaat het zo slecht dat natuurlijk herstel niet meer mogelijk is. Daarom zijn natuurorganisaties begonnen haaien en roggen te kweken, met als doel ze uit te zetten in de Noordzee. De coalitie van natuurorganisaties bestaat uit Stichting Noordzee, Sportvisserij Nederland, BlueLinked en de Dutch Shark Society. Het Wereld Natuur Fonds leidt het bijzondere project. De eerste soort die nu gekweekt wordt en binnenkort wordt uitgezet is de stekelrog. 
Milouska neemt een kijkje in het kweekcentrum Bluelinked in Utrecht, waar ze spreekt met marien ecoloog en roggenexpert Michael Laterveer en Monique van de Water van het WNF. Hier worden op dit moment stekelroggen gekweekt. Ook gaat Milouska op de Maasvlakte met Georgina Wiersma van de Dutch Shark Society op zoek naar de eikapsels van haaien en roggen.
De meeste Nederlanders komen namelijk het dichtst in de buurt van haaien en roggen als ze op het strand wandelen. Daar wemelt het na een flinke storm van de eikapsels. Een deel van de haaien en alle roggen planten zich voort door het leggen van deze leerachtige objecten, vanwege de vorm ook wel zeemeermintasjes genoemd. Hier is een determinatiekaart van de eikapsels te downloaden die kan helpen bij de zoektocht zowel onderwater als bovenwater.
Het WNF is onlangs ook gestart met een campagne om aandacht te vragen voor de penibele situatie van de haaien wereldwijd: Haai-Alarm .  
In de uitzending zijn bijzondere beelden te zien van roggen en haaien van onderwaterfilmer Peter Verhoog. 

Meer over:

haai, stekelrog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.