Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien, Plastic Age, glysofaat en alle overige onderwerpen

  •    •  
08-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1201 keer bekeken
  •  
Haai Cariben

Haai Cariben

© Vroege Vogels

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 8 oktober 2023. Luister de fragmenten op de volgende startpunten:
33:40 - Theater Tot op de bodem
1:12:10 - Herstel van hoogveen met stekjes
1:44:25 - Soundtrack of Plastic Age
2:12:15 - Caribische haaien beter beschermd
2:43:05 - Onkruidbestrijder glyfosaat onder vuur

Herstel van hoogveen met stekjes

Ooit bestond een kwart van ons land uit hoogveen. Maar bijna al dat veen is in de vorm van turf in kachels verdwenen. Nu resten nog maar een paar snippertjes, zoals in de Peel en in het Bargerveen. Een groep wetenschappers wil dat hoogveen weer laten groeien, en wel door het te stekken.

wrattig veenmos

Rrattig veenmos

© Rob Buiter

Veen wordt onder andere gemaakt door veenmos. Er bestaat drijvend veenmos, dat gewoon op het water ligt, maar ook ‘bultvormend veenmos’, dat regenwater kan vasthouden en omhoog kan groeien zonder te verdrogen. Dat soort bultvormende mossen is cruciaal om weer groeiend veen te krijgen.

Vroege Vogels TV was vorig jaar al op bezoek in het Bargerveen, om te kijken bij onderzoek naar het herstel van hoogveen. Kijk hier dit fragment terug

Caribische haaien beter beschermd

Een opsteker voor het koraal op de Cariben. Op een internationale natuurconferentie op Aruba is deze week besloten om de Caribische rifhaai beter te beschermen. En dat is nodig, want het roofdier wordt flink bedreigd. Rifhaaien spelen een cruciale rol bij het in stand houden van een een gezond 'rijecosysteem'. Ook de ernstig bedreigde Oostelijke witpunthaai wordt vanaf nu beter beschermd. Op de conferentie gaat het ook over de vraag hoe de Cariben de wereldwijde doelen op het gebied van biodiversiteit en bescherming gaat halen. In Vroege Vogels een gesprek met haaien-expert Irene Kingma, die aanwezig was op de conferentie.

In 2016 maakte Vroege Vogels een speciale uitzending over de haaien in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Kijk hier de uitzending 'Naar de haaien' terug.

Onkruidbestrijder glyfosaat onder vuur

Het is de komende week erop of eronder voor misschien wel het bekendste landbouwgif ter wereld: Onkruidbestrijder glyfosaat. Het spul is al jaren omstreden. Diverse internationale wetenschappelijke studies linken glyfosaat aan biodiversiteitsverlies, maar ook aan een verhoogde kans op parkinson voor mensen die ermee in aanraking komen. De Europese lidstaten stemmen woensdag voor of tegen het toelaten van de onkruidbestrijder, voor de komende tien jaar. We praten erover met Martine Bruinenberg van het Louis Bolk Instituut. Zij was deze week als expert aanwezig bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over glyfosaat.

glyfosaatgrasland_siegfriedwoldhek

© foto: Siegfried Woldhek

Soundtrack of the plastic age

Onze planeet zit er vol mee: zwerfafval. Muzikant Rogier de Nijs ziet er nog wel de waarde van in. Sterker nog, hij vindt zijn instrumenten in het vuilnis zoals plastic flessen, dopjes en buizen. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album uit met de titel ‘Soundtrack of the Plastic Age’. Hiermee wil hij meer aandacht vestigen op het groeiende probleem van (plastic) zwerfvuil. Kijk hier hoe Rogier de Nijs zijn muziek maakt op zijn bijzondere instrumenten.

Tot op de bodem

“Een lofzang en een wake-up-call in één” dat is de boodschap die Isil Vos, artistiek leider van stichting Gronings Vuur, met het nieuwe theaterstuk ‘tot op de bodem’ wil overbrengen. Een muzikale show die gaat over de toekomst van de grond in de Groningse gemeente Oldambt. Afgelopen vrijdag was de premiere, en vroege vogels mocht bij een repetitie zijn. Het stuk bestaat uit 4 monologen, gebaseerd op verhalen uit de streek, van mensen die we hier gesproken hebben. Die worden afgewisseld met nummers van Eva Waterbolk en haar band. "Met de verhalen uit het gebied, die midden in de natuur worden gespeeld, hopen we dat we de verbinden tussen de mens en de bodem weer terug kunnen krijgen", zegt Vos. Kijk voor meer informatie op deze website

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor