Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwaardschede, hap uit een paddenstoel, bioplastic en overige onderwerpen

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
IMG_1772

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 19 december 2021 terug op de volgende startpunten:

11:40 - Inheemse zwaardschedes keren terug
21:10 - Podcast: dieren in de kerststal
45:45 - Wie eet de paddenstoel?
1:10:10 - Land van ons in Zeewolde
2:21:35 - Rioolwater wordt plastic
2:32:25 - Telling halsbandparkieten
2:42:10 - Groene plannen in het Coalitieakkoord

Inheemse zwaardschedes keren terug

Vijfenveertig jaar lang werden ze verdrongen door de Amerikaanse variant: onze inheemse zwaardschedes, ook wel scheermesjes genoemd. Maar ze zijn terug op onze stranden! Tussen al die miljoenen Amerikanen blijken toch echt ook Grote en Kleine zwaardschedes te liggen. Student biologie en medewerker van stichting Anemoon, Arie Twigt was de gelukkige vinder van de eerste teruggekeerde inheemse exemplaren. 

Rioolwater wordt plastic

Lange tijd was het slib uit rioolwater slechts een afvalproduct dat werd verbrand, maar die tijd is voorbij. Behalve voor biogas kan rioolslib ook grondstof zijn voor bioplastic, dat bovendien goed afbreekbaar is. In Dordrecht wordt de eerste proeffabriek gebouwd.

Rioolwater wordt plastic

Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath

© Sander Nijs

Wie eet de paddenstoel?

Naast mensen zijn ook dieren dol op paddenstoelen. Maar welke dieren zijn dat dan? Bij fruit zorgt het eten ervan voor verspreiding van de zaden. Maar worden de sporen van een paddenstoel ook verspreid op deze manier? Jan Vermeer is verslaafd aan het fotograferen van paddenstoelen, maar een paddenstoel met een hapje eruit tref je niet aan in zijn nieuwste fotoboek! Op de Ginkelse heide vertelt hij over de hapjes uit de paddenstoel.

Oranje oesterzwam Jan Vermeer_20201023_0139_01_01

De oranje oesterzwam

© Jan Vermeer

Podcast: dieren in de kerststal

In elke kerststal staan deze dagen natuurlijk een os en een ezel. Maar hoe zit dat met de dieren in het kerstverhaal? Wat voor rol spelen dieren in verhalen? En waarom worden dieren vaak als symboliek gebruikt? In de kerstspecial van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren gaat Anneke Naafs op zoek naar het antwoord op deze vragen

ezel_02.jpg

Land van ons in Zeewolde

De komst van een megagroot datacenter van Facebook in de polder van Zeewolde was landelijk nieuws deze week. Er was massaal protest tegen dit landschaps- en milieuvervuilende monster. Desondanks stemde de gemeenteraad van Zeewolde vóór wijziging van het bestemmingsplan, waardoor de bouw van het datacenter geregeld lijkt. De burgercoöperatie Land van Ons had een aantrekkelijk alternatief plan voor de invulling van die 166 hectare bij de gemeente ingediend: ga daar op een duurzame manier landbouw bedrijven, da's veel beter voor landschap en biodiversiteit. Maakt dat plan nu nog schijnen van kans?

FrankeRemerie_datacenterZeewolde site

Franke Remerie van burgercoöperatie Land van Ons, op de plek waar het datacenter in Zeewolde moet verrijzen

© Henny Radstaak

Telling halsbandparkieten

Ze zijn al zo’n 50 jaar lang in Nederland: de exotische halsbandparkieten, makkelijk te herkennen aan de felgroene kleur. Het zijn tropische vogels, oorspronkelijk afkomstig uit India en Sri Lanka. Het verhaal gaat dat een klein groepje ooit ontsnapt of losgelaten is uit de volière van een liefhebber. Ze weten in ons klimaat goed te overleven en langzaam verspreiden ze zich vanuit Den Haag en Amsterdam verder over de Randstad en soms ook daarbuiten. Maar hoeveel zijn er nou exact? In de winter slapen de parkieten in grote groepen in bomen bij elkaar. Voor vogelaars is het dan relatief makkelijk om ze te tellen, want doordat er geen bladeren een de bomen zitten, vallen de vogels meer op.

halsbandparkiet_internet_01.JPG

Groene plannen in het Coalitieakkoord

Het nieuwe kabinet trekt vijfentwintig miljard euro uit om de stikstofcrisis in ons land op te lossen.  De herinrichting van ons landelijk gebied mag wat gaan kosten als je het nieuwe coalitie-akkoord leest. Maar wat moet en gaat er precies gebeuren met die som geld? En is die 25 miljard wel genoeg om het probleem op te lossen? In gesprek met Alex Datema, melkveehouder en voorzitter van ‘Boer en Natuur’ en Jan Willem Erisman, hoogleraar milieu en duurzaamheid aan de universiteit van Leiden en in de volksmond ook de stikstofprofessor genoemd.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor