Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heel veel pimpelmezen, merel min of meer stabiel, huismus op nr 1

  •  
27-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
pimpelmees_04.jpg

© Fotograaf: corineoste

Een recordaantal deelnemers zagen afgelopen weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling opvallend veel pimpelmezen. De mees met het blauwe petje eindigde daardoor op de 3e plek, achter de huismus en koolmees. In de zomer werden al forse aantallen pimpelmezen gemeld en dat is nu goed terug te zien in de Tuinvogeltelling. De vink, vorig jaar nog goed voor een 3e plek, zakte naar plaats 7. Door het milde winterweer is er nog voldoende voedsel in de bossen te vinden voor de vink. 

Merel zakt iets verder in de lijst

De merel zakt nog iets in de lijst naar de vijfde plek, terwijl gehoopt werd op een kleine comeback. Een van de oorzaken van die achteruitgang is het Usutuvirus waar vooral de merel door getroffen i. Het goede nieuws is wel dat de achteruitgang stopt en lijkt te “stabiliseren” vertelt Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland in Vroege Vogels. Het gat dat de epidemie heeft veroorzaakt in de merelpopulatie moet hersteld worden door de jongen van opvolgende generaties maar die moeten de natuurlijke sterfte ook nog opvangen. “Er moeten een paar hele goede broedseizoen komen, wil een soort zo’n epidemie te bovenkomen en dat duurt eventjes”, aldus Kooijmans.

Opvallende veel pimpelmezen

Pimpelmezen hebben een goed broedseizoen doorgemaakt in Oost-Europa en in combinatie met voedselgebrek daar verblijven veel mezen deze winter in de Nederlandse tuinen. Dat was terug te zien in de Nationale Tuinvogeltelling. Waar voorgaande jaren gemiddeld tussen de 2,5 en 3 pimpelmezen in de tuin werden geteld, zitten er dit jaar per tuin gemiddeld meer dan 3 pimpelmezen. Daarmee blijft de pimpelmees de merel voor, die op de 5e plek eindigde. 

Zacht winterweer

Vorig jaar maakte de vink de top 3 compleet, na de huismus en koolmees. Dit jaar heeft de vink een paar plaatsjes moeten inleveren. Waar vinken vorig jaar nog door de sneeuw richting de tuinen werden gedreven, lijken ze nu het bos te verkiezen boven de meer stedelijke omgeving. Door het zachte winterweer werden ook opvallend veel insecteneters als de tjiftjaf en zwartkop gemeld; soorten die normaal gesproken bij kouder weer afzakken richting België en Frankrijk.

Evenals voorgaande jaren is de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus wordt in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Nummer twee is de koolmees, die in meer dan 8 van de 10 tuinen werd geteld. De pimpelmees eindigt op plek 3.

Top-10 van de Nationale Vogeltelling

Aan de 17e Nationale Tuinvogeltelling deden meer dan meer dan 85.000 mensen mee die over de 1.5 miljoen vogels telden, een absoluut record
  1. Huismus (1)
  2. Koolmees (2)
  3. Pimpelmees (5)
  4. Kauw (6)
  5. Merel (4)
  6. Vink (3)
  7. Turkse tortel (7)
  8. Houtduif (8)
  9. Roodborst (9)
  10. Ekster (10)

Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor