Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herken de woelmuizen

  •  
03-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10153 keer bekeken
  •  
rossewoelmuis

Rosse woelmuis

© Barky

Onder de families van knaagdieren vallen onder andere de woelmuizen (arvicolinae). Over het algemeen zijn de staarten van woelmuizen korter en dichter behaard dan die van andere muizenfamilies. Ook de oren en ogen zijn kleiner en de vacht is wat ruiger. Hieronder volgt een overzicht van alle woelmuissoorten in Nederland en hoe die te herkennen zijn.

Aardmuizen

De aardmuis (Microtus agrestis) is een soort die zowel 's nachts als overdag actief is. Het dier is overal in Nederland te vinden, behalve op sommige Waddeneilanden. De woelmuis heeft een grijsachtige, borstelige vacht. De haren zijn niet allemaal even lang en hebben donkere punten. Ze hebben een korte snuit en een roze neus met lange snorharen. De oorschelpen zijn vaak niet te zien door de langere haren

Aardmuis_Melenboer

Aardmuis

© Melenboer

Noordse woelmuizen

De Noordse woelmuis (Alexandromys oeconomus arenicola), ook wel rattekop genoemd, is een soort die vooral voorkomt in gebieden met hoge planten, grasachtigen. In Nederland komt een unieke ondersoort voor, deze is verder nergens te vinden. De muis heeft een brede kop en een lange staart. De vacht is donkerbruin of donkergrijs en de oren van de muis vallen niet op. De achterpoten hebben witte nagels, daaraan is de Noordse woelmuis goed te herkennen.

Noordse_woelmuis_zijkant_door_Paul_van_Hoof_zoogdiervereniging.jpg

Noordse woelmuis

© Foto: Paul van Hoof - Zoogdiervereniging

Ondergrondse woelmuizen

De ondergrondse woelmuis (Microtus subterraneus) wordt ook wel een wortelmuis genoemd en is de kleinste woelmuissoort in Europa. Ze komen maar in enkele provincies voor: Noord-Babant, Limburg, Zeeland en Zuid-Nederland. Ook in Winterswijk zijn ze wel eens gespot. De wortelmuis leeft voornamelijk ondergronds. Hij heeft een dichte en zachte vacht. Van boven is de muis donkerbruin en van onder is de muis zilverachtig. De staart is ook tweekleurig en kort. Deze woelmuissoort heeft aan de achterpoten vijf tenen en aan de voorpoten vier tenen.

Ondergrondse woelmuis_Vojtěch Zavadil (CC BY-SA 4.0)

Ondergrondse woelmuis

© Vojtěch Zavadil (CC BY-SA 4.0)

Rosse woelmuizen

Rosse woelmuizen (Myodes glareolus) zijn vooral te vinden in de bossen. Een beschutte plek is voor deze woelmuis van belang. Deze soort is ook 's nachts en overdag actief. Hij houdt geen winterslaap, je zult het dier dus ook in de winter tegen kunnen komen. De rosse woelmuizen hebben een kastanjebruine vacht. De staart bestaat uit twee kleuren: aan de bovenkant donker en aan de onderkant wit. De poten van de rosse woelmuis zijn kort. Ook deze soort heeft aan de voorkant vier tenen en aan de achtervoeten vijf. De kop van deze soort is lang en spits.

rose woelmuis

Rosse woelmuis

© AncoGBfoto

Veldmuizen

Ook de veldmuis (Microtus arvalis) komt bijna overal in Nederland voor, behalve op sommige Waddeneilanden. De veldmuis is meer te vinden in open gebieden, plekken met grassen of granen. Zoals je ook op het filmpje onderaan dit artikel kan zien heeft de veldmuis een korte en gladde vacht. Hij heeft een staart die behaard is en twee kleuren heeft: aan de bovenkant donker en aan de onderkant wit.

veldmuis

Veldmuis

© Aadklei

Woelratten

De woelrat (Arvicola amphibius) komt voor in gebieden met stil, zoet water. De woelrat is in de nacht en overdag actief. Het dier komt over in Nederland voor, behalve op sommige Waddeneilanden. De woelrat, of ook wel waterrat genoemd, heeft een glanzende en dikke vacht. Van boven is de hij grijs of bruin en de buik van het dier is wat lichter. Woelratten hebben korte poten en de staart is behaard. Ook dit dier heeft aan de achterpoten vijf tenen en aan de voorpoten vier. Aan alle tenen zit een scherpe nagel.

woelrat

Woelrat

© Willemvboer

Bron: Zoogdiervereniging

Meer over:

woelmuizen, woelmuis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor