Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het is nog steeds kantje boord voor de eikelmuis

  •  
22-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1458 keer bekeken
  •  
20220518-1K0A2447-Verbeterd

Eikelmuis wordt losgelaten op de Bemelerberg

© Jillis Roos

Vroeger was hij in Limburg heel gewoon: de eikelmuis. Hij liep door menig boomgaard en wijnkelder. Inmiddels zien de meeste Limburgers ze niet meer. Om hem wat meer bekendheid te geven, is het dit jaar ' Het jaar van de eikelmuis'. Wesley Overman en Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging zijn dit jaar samen met collega's begonnen met een zenderonderzoek rond het Savelsbos, waar de laatste originele populatie van de eikelmuis leeft.

Slaapmuis

De eikelmuis heeft eigenlijk een gekke naam. Hij eet namelijk geen eikels, en is ook geen muis. Het is een slaapmuis, omdat hij net zoals de hazelmuis een half jaar in winterslaap gaat. Qua uiterlijk lijkt de eikelmuis een beetje op een kruising tussen een muis en een eekhoorn. Met zijn pluizige staart balanceert hij 's nachts over de takken. Wat de eikelmuis het meest typeert is misschien wel het zwarte maskertje dat hij op heeft. Het vermoeden is dat dit hem ook helpt nachts te zien, omdat er dan minder licht in zijn gezicht reflecteert.

eikelmuis_05.jpg

© Foto: johnnn

Reddingsplan

De eikelmuis wordt ook wel de panda van Nederland genoemd. Hij is zo zeldzaam -er leven er nog maar enkele tientallen in Nederland- dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren voordat hij helemaal uit Nederland verdwijnt. Het leefgebied van de eikelmuis kan volgens van Norren op twee manieren verbeterd worden. In de bossen moet meer verwildering komen. Open plekken in het bos zorgen voor meer struikgewas, dat de eikelmuis nodig heeft om dekking in de zoeken. Dode bomen laten liggen helpt ook, omdat eikelmuizen hier ook dekking in zoeken

Ook boeren kunnen meehelpen. Door het aanbrengen van meer heggen en graften (een soort wilde dijkjes) kan de eikelmuis zich beter door het cultuurlandschap heen bewegen, wat de kans groter maakt dat hij op lange termijn in meer natuurgebieden terugkomt. De aanleg van dit zogenaamd coulisselandschap ligt ook vooral bij de provincie. Ondertussen is de Zoogdiervereniging gestart met een zenderonderzoek. Als er meer inzicht komt in het landgebruik van de eikelmuis, kan de Zoogdiervereniging de provincie nog beter adviseren over wat de eikelmuis nodig heeft.

In 2019 waren we met Vroege Vogels TV ook op zoek naar de eikelmuis, te zien in onderstaand fragment:

Meer over:

eikelmuis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor