Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het kalkrijke zand van Zuid-Kennemerland

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
KENNEMRERLAND_FINAL_frame_28088
We zijn in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een prachtig stuivend duingebied tussen IJmuiden en Zandvoort met aan de randen historische buitenplaatsen. We staan vroeg op om getuige te zijn van de bronsttijd van de edelherten en om de vogeltrek te tellen. We doorkruisen het gebied op zoek naar grote grazers, zoals de schotse hooglanders en de konikpaarden. Door het werk van deze grazers en door de gaten die gemaakt zijn in de duinen groeien de duinen niet dicht en blijft het gebied kalkrijk. En dat laatste zorgt weer voor wijngaardslakken, speciale paddenstoelen, de duindoorn en daarmee weer voor veel vogels.

Kalkrijk

Zuid-Kennemerland is een Natura 2000 gebied met zee, duinen, struik en bos. Net achter de duinen, in het duinrandgebied, ligt een ketting van buitenplaatsen. Op deze plekken bouwden rijke kooplui uit de stad hun buitenhuizen. Kenmerkend voor het natuurgebied is de kalkrijke grond. Anders dan bijvoorbeeld de duinen bij Schoorl, vind je in dit gebied kalkminnende dieren en planten.

Duindoorn

Een van de planten die goed groeit op kalkrijk zand is de duindoorn. In het najaar hangen de vrouwelijke struiken vol met oranje bessen. Vogels op trek maken een tussenstop in de duinen om te snoepen van de bessen. 
Vroege Vogels in Zuid-Kennemerland, vrijdag 30 november 2018 om 19.35 uur op NPO 2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor