Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwetsbaar koraal

  •  
08-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
belize barrier rif

© Koraalrif voor de kust van Belize, onderdeel van het Meso-Amerikaanse rif. Elena Khishchenko @ WNF

Bijna dagelijks lezen we berichten over de achteruitgang van het koraal wereldwijd. Soms zijn het orkanen die schade aanrichten, maar meestal de mens. Door opwarming van het zeewater, vervuiling of visvangst. Gelukkig kan koraal ook herstellen, maar de vraag is hoe snel. Marien ecoloog Erik Meesters weet er alles van.
Het onderzoek van Erik Meesters is breed als je het bekijkt over de laatste 30 jaar. Hij begon in de jaren 90 met onderzoek naar het herstelvermogen van koralen. De ene soort herstelt veel sneller van beschadigingen dan de andere soort en dat heeft te maken met de strategieën die koralen gebruiken om te overleven. Koralen leven in symbiose met algen en zijn afhankelijk van die algen in hun weefsel en daardoor dus ook van licht. Hoe meer licht, hoe meer voedsel de algen uitstoten, hoe harder het koraal kan groeien. Verbleking van koraal slaat op het kleurverlies van koraal, als gevolg van het verlies aan symbiotische eencellige algen. Doordat er geen algen meer zijn heeft het koraal geen energie meer om te groeien of om te herstellen van beschadigingen.

Sababank

Erik beheert en verzamelt nu de data voor de oudste tijdserie aan koraal in de wereld en hij doet sinds 1996 onderzoek op de Sababank, het grootste natuurgebied van Nederland. In Nederland en waarschijnlijk ook voor veel mensen in het Caribisch gebied is de schitterende onderwaterwereld van de Sababank grotendeels onbekend. De Sababank is een onderzeese verhoging , drie tot zes kilometer ten zuid(west)en van het Nederlandse Caraïbische eiland Saba. Een derde deel van de Sababank behoort tot de Nederlandse territoriale zee. 
Lees meer over de  Sababank

NICO expeditie

Erik gaat in het kader van de NICO expeditie die deze week van start ging onderzoek doen naar de cyanobacteriematten (blauwalgen) bij Bonaire.  In de nationale, multidisciplinaire expeditie – Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) – verzamelen onderzoekers van ruim 20 organisaties kennis om Nederland beter grip te krijgen op de kansen en bedreigingen van de veranderende zeeën. Vanaf de RV Pelagia, het onderzoeksschip van het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee, zullen bijna 130 wetenschappers samen met studenten de komende zeven maanden onderzoek doen naar de veranderde oceanen in zeker vijf oceaanprovincies. 
Lees meer over de NiCO expeditie

Meer over:

saba, koraal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor