Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Het Nederlandse landschap wordt steeds rommeliger’

  •  
28-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
zonnepark_Pixabay

Zonnepark

© Pixabay

Landschapsarchitect Berno Strootman stopt aanstaande dinsdag als Rijksadviseur van het Landschap. Deze week pleitte hij voor een minister van Ruimte in het volgende kabinet. Want volgens hem is het landschap in Nederland enorm aan het verrommelen. Ons landschap wordt ‘hagelslag’ als we niets doen, aldus Strootman.

Minister van Ruimte

Allereerst wil de Rijksadviseur van het Landschap dat de Rijksoverheid weer de regie krijgt over de ruimtelijke ordening in Nederland. Volgens Strootman zijn veel verantwoordelijkheden op dit terrein de laatste jaren gedecentraliseerd en dat heeft ertoe geleid dat er niemand echt meer over het landschap gaat. Of eigenlijk iedereen. Hij maakt zich zorgen over de talloze distributiecentra die de laatste jaren op verschillende plekken zijn verschenen en recenter de opmars van zonneparken. Wat hem betreft zorgt dit voor verrommeling van het landschap. Strootman wil dat er in een volgend kabinet weer een minister komt van Ruimte.

Kruispunt

Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen die van invloed zijn op de toekomst van ons landschap. Zo heeft Nederland het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat onze energievoorziening volledig duurzaam moet zijn over dertig jaar. Kortom meer windmolens en zonneparken. Met alle gevolgen van dien voor het Nederlandse landschap. Verder gaat de landbouw naar verwachting veranderen de komende jaren. Onder andere ingegeven door de stikstofcrisis. Veel boeren zullen stoppen. En het is de grote vraag wat ervoor in de plaats komt, aldus Strootman. De Rijksadviseur is bang dat veel boeren eieren voor hun geld kiezen en investeren in bijvoorbeeld dergelijke zonneparken.
depot_distributie_pixabay

© Bron Pixabay

Verdozing

Vorig jaar is het College van Rijksadviseurs gestart met een onderzoek naar ‘de verdozing van Nederland. Hiermee wordt onder meer verwezen naar enorme distributiecentra. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er in ons land sinds 2013 jaarlijks twee miljoen vierkante meter van dit soort ‘dozen’ bij komt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor