Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Succesvolle natuurverbindingen in de Ooijpolder

  •  
27-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
De Ooijpolder is tijdens de duurste hersteloperatie van Nederland aangelegd als natuur. Er is toen een strikte scheiding gekomen van natuur in de rivierbossen aan de buitenkant van de rivierdijk en het landbouwgebied aan de binnenkant van de dijk.

Hulp van boeren

Dat zinde Jaap Dirkmaat van Vereniging het Nederlands Cultuurlandschap (en voormalig Das en Boom) niet en hij is begonnen om boeren te overtuigen om verbindingen tussen de bossen op de stuwwal en het natuurgebied aan de Waal aan te leggen over hun terrein. Daar was aanvankelijk weerstand tegen en het heeft aardig wat overredingskracht gekost. Belangrijk daarin is dat deze boeren financieel worden gecompenseerd voor hun inspanningen en dat zie je nu terug in het landschap.
Ooijpolder

Groot succes van de faunapassages

Er is 45 km aan heggen en hagen en wallen gekomen om de natuur te laten migreren. Dat was meteen een groot succes! Al 22 rode lijstsoorten zijn in het gebieden gevonden en er is een enorme verbetering van de biodiversiteit uitgekomen. Midden in het gebied heeft zich ook een das gevestigd. Het laat zien dat er ook plekken zijn in Nederland waar het goed gaat met de natuur.

Van poeltjes tot hagen en rijen met knotwilgen, in het boerenlandschap zijn verschillende soorten verbindingen gemaakt zodat de dieren de oversteek kunnen maken tussen het buitendijkse moerasgebied en de stuwwal nabij Nijmegen. Dit wordt ook wel faunapassages genoemd en elke passage heeft weer zijn eigen groep dieren die er gebruik van maken. Hieronder zie je er een aantal passages op een rij met het bijbehorende dier dat er het meest van profiteert:
knotwilgen_klapekster_ThijsGlastra

Via een rijtje knotwilgen heeft de klapekster een perfecte uitvalbasis.

© Fotograaf klapekster ThijsGlastra

bosjes_dassen_irmos

Dassen vinden een perfecte schuilplaats in de losse bosjes die tussen de weilanden staan.

© Fotograaf dassen irmos

sloot_otter_soroyama

De otter maakt de oversteek via sloten en beken met natuurlijke oevers.

© Fotograaf otter soroyama

poel_kamsalamander_vv

In het begin van de lente, komen amfibieën zoals kamsalamanders naar de poelen om zich voor te planten.

heggen_hermelijn_antonkuiper

Via heggen en hagen in het landschap verplaatst de hermelijn zich ongezien.

© Fotograaf hermelijn antonkuiper

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor