Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het verborgen leven van het erwtenkrabbetje

  •  
19-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1061 keer bekeken
  •  
erwtenkrabbetje

© Werner de Gier

Als je mosselen of oesters tegenkomt dan kun je ze zomaar in je schelp aantreffen. Het erwtenkrabbetje, één van de kleinste krabbensoorten op aarde. Ze leven in andere dieren, zoals zeekomkommers, zakpijpen en zee-egels. Misschien heb je er wel eens eentje op je bord gehad, want ze leven ook in mosselen en oesters. Wereldwijd zijn er zo’n 300 soorten erwtenkrabben.

Werner de Gier

Werner de Gier werkt als PhD bij Naturalis en doet onderzoek naar de erwtenkrabbetjes en dan met name naar de relatie met hun gastheer. Van veel soorten is onbekend wie hun gastheer is en wat hun aanpassingen zijn om te kunnen samenleven met die gastheer.

Zeekomkommer

Werner kijkt onder andere naar erwtenkrabbetjes die leven in zeekomkommers. "Ze komen als jong krabbetje aanzwemmen en kruipen dan in de anus van de zeekomkommer. Dan blijven ze daar wonen. De vrouwtjeskrabben blijven in de anus zitten, om voor de eitjes te zorgen. Ze houden zich stevig vast met scherpe pootjes waarmee ze zichzelf vastzetten. De mannetjes zwemmen heen en weer om vrouwtjes te bevruchten". 

Onderzoek

Werner bekijkt vooral de aanpassingen van deze kleine krabbetjes om samen te leven met al deze verschillende gastheren. Stap één is alle soorten vinden. Zo zoekt hij in de collectie van Naturalis, maar ook in andere musea op de wereld. Stap twee is om de soorten die te analyseren met ct-scanners. Door er 3D modellen van te maken kan Werner ze uitvergroten en de vormen goed vergelijken. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor