Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kerken moeten groener, stikstofplanten en alle overige onderwerpen

  •  
11-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
Lineke Pennings

© merlijn schneiders

Lineke Pennings vindt dat kerken beter voor hun grond moeten zorgen en een onderzoek naar de impact van stikstof op planten. Dit en meer in de uitzending van Vroege Vogels op zondag 13 oktober 2024.

Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:43:55 - Mijnheer Prikkebeen in Bhutan en Nepal
01:43:45 - Neonicotinoïden ook heel schadelijk voor vogels
02:17:55 - Meer stikstofminnende planten in onze bossen
02:29:35 - Kerken moeten groener met hun grond omgaan

Kerken moeten groener met hun grond omgaan

Ze was flink gepikeerd toen de kerk in haar dorp een stuk grond niet aan haar verpachte maar aan de hoogste bieder. Boer Lineke Pennings had echt gedacht dat zij als gelovige en de kerk hetzelfde doel voor ogen hebben: een gezonde bodem. Maar dat was helaas niet zo. En dat terwijl juist steeds meer kerken bezig zijn met duurzaam grondgebruik, aldus Carla Dik-Faber van Groene Kerken.

Mist 4

Zonbeschijnde kerktoren in de mist

© tomkas

Mijnheer Prikkebeen in Bhutan en Nepal

De nationale vlinder van Bhutan: de Ludlow’s Bhutan Glory, siert het tshirt van Piet van der Poel. Bijna zijn hele leven lang inventariseert hij vlinders in Bhutan en het vlakbij gelegen Nepal. Tijdens een bezoek aan ons land duikt hij samen met Vroege Vogels de vlindertuin van Jan Kienjet ( Vlinders aan de Vliet) in.

IMG_7825

Neonicotinoïden ook heel schadelijk voor vogels

Neonicotinoïden: een groep pesticiden die wordt gebruikt in de landbouw, zijn nog veel schadelijker dan we dachten, blijkt deze week uit nieuw onderzoek van de Vogelbescherming en de Wageningen Universiteit. Want we wisten al dat deze stoffen zeer schadelijk zijn voor insecten . Nu blijkt dus ook dat vogels grote gevolgen ondervinden als ze voedsel eten dat neonicotinoïden bevat. Zo hebben ze een lagere overlevingskans en heeft het negatieve gevolgen voor de voortplanting van de vogels; jongen hebben namelijk vaker kans op complicaties. Een ander effect is dat vogels verminderde oriëntatie krijgen, waardoor migrerende vogels gemakkelijker de weg kwijt raken. Frans van Alebeek en Janske van de Crommenacker van Vogelbescherming weten er alles van.

patrijs_sirte

© pieterbj

Meer stikstofminnende planten in onze bossen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de leefgebieden van soorten opschuiven. Dit was bekend. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat stikstofneerslag door vervuiling de grootste oorzaak is van de verschuiving van Europese bosplanten van oost naar west.

Een internationale groep van onderzoekers, waaronder ecoloog Jonas Lembrechts van de Universiteit Utrecht, heeft dit aangetoond in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Bosplanten die goed gedijen in een hoge stikstof-omgeving, zoals brandnetels, bramen en Noorse Esdoorn, nemen toe in de Nederlandse bossen ten koste van plantensoorten die groeien op voedselarme bodems, met alle gevolgen van dien.

brandnetel

Brandnetel

© Vroege Vogels

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.