Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe groen is onze tuin vijf jaar na de lockdown?

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
tuinieren

Tuinieren

© Pixabay

Wat vinden Nederlanders van de natuur in hun eigen leefomgeving en in hoeverre zijn ze bereid zich in te zetten voor meer groen in de tuin en in de buurt? Natuurmonumenten vraagt mensen vijf jaar nadat we door coronamaatregelen de lente noodgedwongen in onze eigen tuin en buurt doorbrachten wat er terecht is gekomen van hun groene voornemens.

Meer in de tuin tijdens lockdown

In april 2020, tijdens de eerste corona lockdown, schreef Natuurmonumenten een enquête uit om inzicht te krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. We waren immers tot onze eigen tuin veroordeeld. Het doel van dat onderzoek was om mensen te motiveren hun tuin te vergroenen om de biodiversiteit in Nederland een handje te helpen. Uit de resultaten bleek toen dat 81% van de respondenten meer wilde doen voor de natuur in de tuin. 60% met meer planten en bloemen.

Hoe is het nu vijf jaar later? In de ’Nationale Enquête: Natuur in jouw buurt’ worden deelnemers gevraagd wat ze in hun tuin en daarbuiten willen doen voor de natuur en of ze hun leefomgeving hebben zien veranderen.

Insecten verdwijnen

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het aantal zweefvliegen, bijen en andere insecten nog altijd afneemt, mede door een tekort aan bloeiende planten. Steden en dorpen zijn belangrijker geworden als leefgebied voor insecten omdat daarbuiten juist veel natuur is verdwenen. 55% van de bijen wordt bedreigd, dus bloemen in de stad zijn heel belangrijk voor bijen en insecten.

Maar er wordt steeds meer gebouwd en hoewel er binnen gemeentes vaak ruimte is voor groene initiatieven, wordt de leefomgeving van insecten kleiner door verstening. De verstening is de afgelopen vijf jaar netto zelfs nog sterk toegenomen. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen speelt een grote rol.

Natuur een handje helpen

Maar veel mensen willen dus wél helpen om de natuur te versterken. “Dat is goed nieuws”, vertelt boswachter Sanne van Gemerden. “Want samen hebben we zo'n 90.000 voetbalvelden aan tuin waar we een vliegend buffet van kunnen maken voor insecten. Nu is de helft van de tuinen nog betegeld, maar samen kunnen we dat veranderen.” Natuurmonumenten geeft daarom de komende weken gratis wilde bloemen zaadjes en workshops om de natuur weer te laten leven bij mensen in de buurt.

Bron: Natuurmonumenten

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor