Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe maken we ons landschap klimaatrobuust?

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1331 keer bekeken
  •  
landbouw pixabay

© bron: pixabay

Onze landbouw- en natuurgebieden hebben steeds meer last van de gevolgen van extreem weer. Zo had Nederland de laatste jaren te maken met enorme droogte. Klimaatverandering maakt dit probleem in de toekomst naar verwachting alleen maar groter. Aquatisch ecoloog Ellen Weerman doet onderzoek naar de vraag hoe je het landschap klimaatrobuust maakt. En hoe alternatieve vormen van landbouw hierbij kunnen helpen.

Kampioen water vasthouden

Weerman is sinds 1 januari lector klimaatrobuuste landschappen bij het Nederlands Instituut voor Ecologie en de HAS Hogeschool. De aanleiding voor het lectoraat is de Nationale omgevingsvisie, waarin staat dat Nederland in 2050 klimaatrobuust moet zijn ingericht. Op zich is dit onderwerp niet nieuw. Twee jaar geleden trok voormalig minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nog 100 miljoen extra uit voor de bestrijding van droogte. Het geld is bestemd voor projecten, die als doel hebben water beter vast te houden en verzilting tegen te gaan. In een interview met Nieuwsuur zei ze ‘We zijn kampioen water afvoeren maar moeten naar kampioen water vasthouden’.

Lisdodde

Er zijn verschillende manieren om landbouw- en natuurgebieden beter weerbaar te maken tegen klimaatverandering. Zo laten waterschappen rechtgetrokken beken weer meanderen, waardoor het water langer in een gebied blijft. Je kunt ook denken aan nieuwe vormen van landbouw, die baat hebben bij een hoge grondwaterstand. Zoals de teelt van lisdodde. Weerman gaat de komende jaren allerlei experimenten opzetten voor dergelijke nieuwe vormen van landbouw. Met als doel om landbouw en natuur met elkaar te verbinden en zowel de biodiversiteit als de waterkwaliteit te verbeteren.

waterschap sloot slootje zwanen

slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Nieuwe crisis

Die waterkwaliteit in Nederland voldoet op veel plekken nog lang niet aan de Europese normen. En dat wordt problematisch, zo blijkt uit een brief, die de kersverse minister van landbouw, Henk Staghouwer, deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Vanwege die slechte waterkwaliteit dreigt Europa nu een streep te zetten door de uitzonderingspositie van Nederland om meer mest te mogen uitrijden.

gullefa-1302559_1920

Mest wordt over het land gesproeid

© pixabay

Water in de bodem

In de Achterhoek proberen boeren samen met waterschap Rijn en IJssel de grondwaterreserves in de winter extra aan te vullen. Dit doen ze om een eventuele droogte in de zomer op te kunnen vangen. "Hier profiteren boeren én natuur van!", aldus Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel. In Vroege Vogels een verslag van deze proef op de hoge zandgronden.

Water in de bodem pompen

Water in de bodem

© Rob Buiter / Vroege Vogels

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor