Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe jouw peuk de wereld vervuilt

  •    •  
21-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1587 keer bekeken
  •  

Dat je door roken dood kunt gaan, weet iedereen nu wel. Maar dat je door het weggooien van je peuk de natuur om zeep helpt, is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Per jaar belanden er in Nederland rond de 10 miljard peuken op straat. Wereldwijd komen naar schatting jaarlijks zo’n 4,5 biljoen sigarettenfilters op de grond terecht. En daar moet een eind aan komen vindt Peukenzee, een organisatie die rokers vertelt wat de desastreuse gevolgen zijn van hun weggegooide peuk.

Milieuschade door peuken

Het op de grond gooien van sigarettenfilters heeft enorme gevolgen voor het milieu. Een peuk bestaat uit cellulose acetaat, een plastic dat niet vergaat in ons milieu. Een peuk vervuilt bovendien acht liter oppervlaktewater. Als een peuk op de grond belandt, valt hij langzaam uiteen in in microplastics, plasticdeeltjes kleiner dan 5 mm. Die deeltjes vervuilen zeeën en oceanen en vergiftigen zeeschildpadden, zeehonden, vogels, vissen en schaaldieren. Tot in de diepzee worden deze microplastics in het sediment aangetroffen. Dat is niet alleen een probleem voor de plastic soep op zee. Het is ook een ernstig milieuprobleem want tijdens de afbraak van een sigarettenfilter komen ook de giftige stoffen vrij die zich tijdens het roken hebben opgehoopt: teer, nicotine, en vele andere chemicaliën.

Peukenzee ruimt peuken op

Peukenzee is een Nederlandse organisatie die rokers duidelijk probeert te maken dat zij hun peuk niet op straat moeten gooien maar in de prullenbak of asbak. Dat is voor veel rokers namelijk nog niet normaal. Met Vroege Vogels gaat de organisatie peuken ruimen bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook daar gooien, ondanks dat de campus rookvrij beweert te zijn, veel studenten hun peuk op de grond. “ Wat ik met mijn filter doe? Ik gooi m in de prullenbak en als die er niet is dan gooi ik m in een put. Want tussen de planten, dat vind ik niet kunnen”, aldus een student. “Je ziet dat het nog niet tot een ieder is doorgedrongen dat het in het putje gooien van je peuk het proces van afbraak versnelt” , aldus Maran Welson van de opruimorganisatie: “ We zijn nog steeds hard nodig om rokers op te voeden!”

Recycling van peuken

Alle peuken die worden opgeraapt, worden op een centraal punt verzameld. Maar wat te doen met al die peuken? “Dat is altijd de grote vraag”, aldus Imre van Velzen van de peukenorganisatie “We hebben nu net een nieuw idee bedacht: tafelbladen met het plastic van al die peuken. Daar maken we dan tafels van voor de universiteiten en andere bedrijven wiens peuken we hebben opgeruimd.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor