Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe praten vissen met elkaar?

  •  
16-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
852 keer bekeken
  •  
snoekbaars_hbrummelhuis.jpg

© Fotograaf: hbrummelhuis

Het trommelen van de kwabaal met hun zwemblaas, klikgeluidjes van de snoekbaars voor echolocatie of de zware brom van een meerval die zijn prooi verdoofd. Allemaal geluiden onderwater van vissen. Dat vissen dat doen is eigenlijk nog niet zo heel lang bekend. Baudewijn Odé, eigenlijk de plantenman van FLORON, is als hobby in de materie gedoken. Inmiddels is hij een echte visgeluidenjager geworden.

Bescherming

Om kwetsbare zoetwatervissen beter te kunnen beschermen, kan het herkennen van soorten via geluiden erg handig zijn. Zo heeft het kunnen thuisbrengen van de kwabaal al geleid tot een beter inzicht in het verspreidingsgebied van dit dier. Ook het effect van verstoring door menselijk geluid kan zo beter in kaart worden gebracht.

Geduld

Het thuisbrengen van de vissengeluiden is niet simpel en vraagt veel tijd. Het is lang niet altijd mogelijk om een visuele check te hebben op de vis die je hoort. Daarom zou je eerst in bassins de geluiden van de verschillende vissoorten in kaart moeten brengen. Odé gaat dat binnenkort doen op een onderzoekslocatie in België.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor