Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zaak tegen Shell over olievervuiling in Nigeria begonnen

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
GoiCreekNigeria_olielekkage.jpg
Het gerechtshof in Den Haag behandelt donderdag en vrijdag de rechtszaak die vier Nigeriaanse boeren in 2008 zijn begonnen tegen Shell. Samen met Milieudefensie houden ze de multinational verantwoordelijk voor olievervuiling, die hun dorpen volgens hen vrijwel onleefbaar maakte en hun inkomen deed instorten, doordat de grond onbruikbaar werd en visgebied verloren ging.

In eerste aanleg, in 2013, kreeg een van de boeren gelijk van de rechtbank. De eisen van de anderen werden afgewezen.

'Ontheemd van ons eigen land'

Twee van de eisers zijn inmiddels overleden. Zij worden vertegenwoordigd door hun zoons, die net als de anderen de zaak vanuit Nigeria volgen via een videoverbinding. Een van hen, Eric Dooh, schetste voorafgaand aan de zaak de situatie in zijn dorp Goi, dat in 2003 en 2004 werd getroffen door een olieramp. "De bomen zijn dood, op het land groeit niks meer en vissen zijn doodgegaan. We zijn ontheemd in ons eigen land. We lijden", zei hij.

Nadat zowel eisers als Shell tegen de eerste uitspraak in beroep waren gegaan, sleepte de zaak zich jarenlang voort. In het eerste gedeelte stond de vraag centraal of de kwestie überhaupt voor de Nederlandse rechter thuishoort. Ja, oordeelde het hof in een tussenarrest. Daarna volgde een juridisch steekspel waarin de eisers informatie probeerden los te krijgen en het hof nader onderzoek gelastte naar de oorzaken van de lekkages.

Sabotage en oliediefstal

Shell benadrukt dat sabotage en oliediefstal de lekkages in de Nigerdelta veroorzaken. "Ongeacht de oorzaak, ruimen we altijd op en saneren we ook altijd", laat het Nigeriaanse dochterbedrijf van de Nederlands-Britse multinational in een verklaring weten. De boeren die de rechtszaak voeren, zeggen dat van opruimwerk niets terechtkomt.

Milieudefensie stelt verder dat pijpleidingen vaak verouderd zijn en Shell "nauwelijks iets doet" om sabotage te voorkomen. Het bedrijf is wat de eisers betreft sowieso verantwoordelijk voor het grondig schoonmaken van vervuilde gebieden. Daarnaast eisen de boeren die de zaak hebben aangespannen een schadevergoeding.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor