Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoge Berg, de tuinvogeltelling en alle overige onderwerpen

  •    •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
Koolmees_RWillemsen

Koolmees

© RWillemsen

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 29 januari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
10:55 - Van mode-ontwerper naar boswachter
24:05 - Nationale Tuinvogeltelling - deel 1
47:40 - Watersnoodsramp: schorren en slikken dempen hoogwater
1:05:25 - Nationale Tuinvogeltelling - deel 2
1:10:30 - Hoge Berg op Texel
1:20:45 - Nationale Tuinvogeltelling - deel 3
2:04:30 - Nationale Tuinvogeltelling - deel 4
2:08:40 - Nationale Tuinvogeltelling - deel 5

Nationale Tuinvogeltelling

Wordt het de koolmees, of toch de huismus? Na zondag weten we welke vogel het meest is geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Het is veruit het grootste burgeronderzoek van Nederland. En het is vrij simpel: gewoon een halfuur lang je tuinvogels turven vanuit je luie stoel. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling, van vrijdag tot en met zondag. In de uitzending gaan we live tellen en spreken we drie jonge vogelaars, Chantal, Manon en Jesse.

tuinvogeltelling-620x350.jpg

Van mode-ontwerper naar boswachter

Marit wist het tijdens de eerste covid periode zeker: ik wil boswachter worden. Ik moet naar buiten en moet nuttig zijn, de natuur beschermen. En zo gebeurde het:  op 41 jarige leeftijd startte Marit Hendriks van de Weem de tweejarige opleiding tot boswachter bij Staatsbosbeheer. 

Marit Hendriks van de Weem

© merlijn schneiders

Schorren en slikken dempen hoogwater

Woensdag 1 februari 2023 is het precies 70 jaar geleden dat grote delen van het westen en zuidwesten van Nederland getroffen werden door de watersnoodramp. De boerderij waar Jaap Schoof woonde op Schouwen-Duiveland bleef behouden doordat er op die plek voor de dijk schorren lagen. Wat kunnen we leren van die ramp voor de toekomst, wanneer we ook nog eens met zeespiegelstijging te maken krijgen? Volgens kustecoloog Tjeerd Bouma komen we er niet met natuur alleen, maar zou het aanleggen van meer schorren zeker kunnen helpen. 

Tjeerd Bouma en Jaap Schoof

Kustecoloog Tjeerd Bouma en watersnoodoverlevende Jaap Schoof

© Henny Radstaak

Hoge Berg op Texel

De Hoge Berg, een iconisch gebied op Texel, staat een transformatie te wachten. Binnen dit proces speelt Vereniging de Lieuw een belangrijke verbindende rol. Hiervoor kregen ze de knoop-in-de-zakdoek, een prijs van de Noord-Hollandse natuurorganisaties om goede initiatieven voor natuur en landschap te stimuleren. Verslaggever Gert Elbertsen probeert op Texel achter het geheim van de Lieuw te komen. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor