Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Icarusblauwtje vol dauwdruppels, jonge dassen en jagende zeearend

  •    •  
01-06-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1142 keer bekeken
  •  

Een icarusblauwtje dat onder de dauwdruppels zit, een familie met jonge dassen die op stap gaat en een jagende zeearend die naast een prooi grijpt. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de tv-uitzending over Sandfirden van Vroege Vogels. Chris Biesheuvel wint deze week de rubriek met het prachtige close-up beeld van het icarusblauwtje.

Tijdens de nacht hangen deze vlinders met hun kop naar beneden in de vegetatie. In de ochtend zitten ze vaak onder de dauwdruppels. Even poetsen én wat druppels drinken dan maar. "Na een koude nacht ben ik op 29 april weer is vroeg op pad gegaan naar Buren. Ik ging op eigenlijk zoek naar oranje tipjes. Die kon ik niet vinden, maar ik zag wel dit leuke kleine vlindertje zitten. Het icarusblauwtje zat vol met minuscule druppeltjes."

Familie das gaat samen op pad

Dassen leven in een burcht met een hele familie, maar voedsel zoeken doen ze meestal alleen. Tenzij er jongen zijn natuurlijk, die moeten het zoeken naar eten nog van de ouders leren. Hens Runhaar  kon deze familie prachtig vastleggen. Meer weten over jonge dassen? Bekijk onderstaand filmpje.

Jagende zeearend

Deze jagende zeearend speurt het water af op zoek naar een prooi nét onder het wateroppervlak. Zo hoeft die niet te duiken, zoals de visarend dat doet. Hup, pootjes erin en klaar. Maar helaas grijpt die hier net mis. "Dit filmpje heb ik gemaakt op 30 april in de ochtend bij de grote plas van Diependal", schrijft filmer Hendrik Timmer. "De Zeearend ging een hele tijd jagen en maakte uiteindelijk een duik met een verrassend resultaat."

In onderstaande filmpje lukte het een zeearend wel om een prooi in het water te grijpen. Alleen heeft die moeite de grauwe gans mee te nemen. Omdat opvliegen na een worsteling in het water niet lijkt te lukken, zwemt de roofvogel met de gans in de klauwen naar de waterkant. "Eenmaal op de kant aangekomen, probeert de zeearend nog meerdere keren weg te vliegen. Ook dat lukt niet", schrijft filmer Evelien Natuurgenieter. "Uiteindelijk begint de zeearend de gans op de kant op te eten."

Smaragdlangsprietmotten

 "Op mijn moestuin aan de oostelijke Veluwezoom zag ik 'ineens' heel veel insecten heel snel op en neer en door elkaar heen vliegen", schrijft filmer Jaap Wieringa. "Af en toe gingen ze allemaal even zitten en dan ineens waren ze weer in de lucht. Ik heb het in slowmotion opgenomen omdat het anders te snel gaat. Let op de enorm lange sprieten, ik blijf me er over verbazen dat ze daarmee zo kunnen vliegen en manoeuvreren."

smaragdlangsprietmot

Smaragdlangsprietmot

© Ansbissels

De mannetjes hebben antennes die wel drie keer zo lang zijn als hun voorvleugel. Die van de vrouwtjes zijn een stuk korter. In de lente komen de mannetjes samen in grote groepen. Ze dansen dan in groep en meestal in de buurt van grote bladeren waarop ze regelmatig neerstrijken.

Rietzanger geeft concert

Zoals de naam al doet vermoeden, zingen rietzangers vaak vanaf de top van een rietstengel. Vóór de broedperiode zingen de mannetjes soms bijna de hele dag door. Later in de maand, wanneer de vogel druk is met broeden, zingen ze een stuk minder vaak. In juni beginnen ze dan even opnieuw met zingen. Marjon van der Vegt kon dit exemplaar prachtig vastleggen op Kinderdijk om 08.00 's ochtends.

Toch zingen rietzangers niet alleen vanuit het riet. Filmer Angela Jung kon dit exemplaar al zingend vastleggen vanuit andere begroeiing.

Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op! 

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor