© fotograaf:Albert Corporaal
De start van een groot landelijk project met icoonplanten, documentaire 'Green Musketeer' en alle overige onderwerpen in de uitzending van 23 februari 2025.
Met deze lenteachtige temperaturen is de natuur wakker geworden. De eerste sneeuwklokjes, het eerste speenkruid en het eerste klein hoefblad wordt al gemeld, maar ook de boerenkrokus en gele kornoelje. Sascha van der Meer van stichting FLORON vertelt waar we op moeten letten, wat de zachte winter doet met de plantenbloei. Verder gaat ze het hebben over het nieuwe plantenproject ‘Icoonsoorten’. Hierin worden twaalf bijzondere soorten in de schijnwerpers gezet. Zoals de Spaanse ruiter in Friesland en Karwijvarkenskervel in Gelderland. Deze twaalf icoonsoorten zijn bijzondere plantensoorten, die een speciale binding hebben met de provincie.
© Klein hoefblad. Fotograaf: huubverbeek
De documentaire Green Musketeer, van Melchert Meijer zu Schlochtern en Babette Vermunt, volgt uitvinder Pieter Hoff op zijn missie om zónder dure irrigatiesystemen miljoenen bomen te planten op de wereld, voor biodiversiteit, werkgelegenheid en klimaat. De film laat zien dat er meer nodig is dan alleen een goed idee, om de wereld in beweging te krijgen. De uitvinding van Hoff is de zogeheten Waterboxx. Het is een systeem waarmee je met een eenmalige plens water een boom kan stimuleren om zo snel mogelijk heel diep te wortelen, zodat je geen irrigatie nodig hebt. Het systeem werkt in gebieden waar het grondwater niet dieper dan 3 meter zit. In dit filmpje legt Wout Hoff, de zoon van de uitvinder uit hoe de Waterboxx werkt.
Voor wie de prachtige boomklever wil zien en horen, moet nú de bossen in. Boomklevers broeden vroeg, begin april, soms eind maart al, en zodra hun broedseizoen begint, zijn ze stil. Dit ‘blauwe spechtje’, zoals die ook wel genoemd wordt, maakt gebruik van spechtenholen als nestgelegenheid. Omdat de gaten dan vaak te groot zijn, metselen ze die voor een deel dicht met modder. Ook bouwen ze een afdakje boven de nestholte, en dat doen ze hangend met hun kop naar beneden, vertelt vogelonderzoeker Rob Bijlsma.
Het lijkt bijna onbegonnen werk: in één dag alle duizenden watervogels van het Zuid Hollandse Haringvliet tellen. Toch wordt het iedere maand gedaan met behulp van een schip van de omgevingsdienst. Verslaggever Gert Elbertsen mag een dagje mee met vier enthousiaste vogeltellers.
Brilduiker
© Stornebrink
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.