Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In gesprek met de Noordzee

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
Fotograaf: ikjelle

De Noordzee

© ikjelle

Alle windmolens weg en meer ruimte voor oliewinning. Zo ziet de toekomst eruit van de Noordzee als het aan de nieuwgekozen Amerikaanse president Donald Trump ligt. Het zal zo’n vaart niet lopen, want hij gaat er helemaal niet over. De uitspraak van Trump zegt iets over de enorme belangen die spelen in dit gebied. Maar wat zou de Noordzee zelf vinden van haar eigen toekomst? En wat wil het wier en wat wil de oester? Bioloog en avonturier Arita Baaijens is het gesprek aangegaan met de Noordzee en schreef er een boek over.

Arita Baaijens op de Arctische oceaan

Arita Baaijens tijdens de Sea Women Expeditions op de Arctische oceaan.

© Kelly McCormick

Zee aan de vergadertafels

Het verbaast Baaijens al langer dat we als mens van alles doen met de zee, zonder haar ooit iets te vragen of haar te bedanken. We vissen, we bouwen, we varen, en we winnen olie en gas. Maar zijn al die activiteiten ook in het belang van de Noordzeenatuur zelf? Baaijens wil met haar boek het debat openbreken over onze omgang met natuur. Ze pleit voor een toekomst waarbij de zee een vaste plek aan vergadertafels inneemt en meebeslist. Wat vindt de Noordzee van haar plan?

Drukke boel

De Noordzee strekt zich uit van Schotland en Noorwegen tot aan Frankrijk en heeft een totale oppervlakte van 575.000 km2. Het Nederlandse deel is ongeveer 58.500 km2 groot. De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld is. Zo staan alleen al in het Nederlandse deel van de Noordzee 160 olie- en gasplatforms en honderden windmolens (dat aantal breidt zich de komende jaren flink uit). Verder liggen er 4500 km aan leidingen op de bodem, zijn er meer dan 3600 km aan scheepvaartroutes en wordt er nog steeds flink gevist.

Demonstratie Greenpeace op de Noordzee

Demonstratie Greenpeace op de Noordzee

© Chris Grodotzki / Greenpeace

'Drill baby drill'

Trump, die maandag 20 januari terugkeert in het Witte Huis, deed onlangs een oproep over de Noordzee in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. Hij reageerde op de plannen van Apache, een onderdeel van de Amerikaanse olie- en gasproducent APA, om het Britse deel van de Noordzee tegen eind 2029 te verlaten.

Donald Trump

© Donald Trump, bron: pixabay

  • Titel: In gesprek met de Noordzee
  • Auteur: Arita Baaijens
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Verschijnt: deze week
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor