Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ING beperkt financiering van olie- en gasvelden, Milieudefensie blijft kritisch

  •    •  
20-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Klimaatzaak ING

© Milieudefensie

Deze week maakte ING bekend per direct te stoppen met het financieren van nieuwe projecten van energieproducenten die geen investeringen doen in schone energie. Bedrijven zoals Shell blijven echter in aanmerking komen voor financiering, aangezien zij ook middelen inzetten voor alternatieve energiebronnen.

Volgens ING kunnen deze bedrijven bijdragen aan de energietransitie. Zo stelt de bank dat bestaande gasleidingen in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden voor het transport van waterstof. Dit staat beschreven in ING's jaarlijkse Climate Progress Update, die donderdag werd gepubliceerd.

Milieudefensie zet rechtszaak tegen ING door

Milieudefensie stelt nu dat de uitstoot van de ING aanzienlijk hoger is dan eerder gedacht. Milieudefensie is echter van mening dat, bij nadere bestudering van het ING-rapport, de voorgestelde maatregelen negatieve gevolgen hebben voor het klimaat. Hieronder volgen enkele kernpunten uit de kritiek:

Uitstoot ING hoger dan verwacht

Uit het nieuwe klimaatrapport van ING blijkt dat de bank 264 megaton CO2 uitstoot, wat volgens Milieudefensie ruim 1,5 keer de totale uitstoot van Nederland is. Deze cijfers zouden vier keer hoger liggen dan ING eerder rapporteerde. Bovendien geeft ING aan dat deze berekeningen slechts 22% van de leningen betreffen, wat betekent dat de totale uitstoot mogelijk nog hoger ligt.

Financiering van grote vervuilers

ING heeft aangekondigd te zullen stoppen met het financieren van olie- en gasbedrijven die zich uitsluitend richten op de winning van fossiele brandstoffen. Volgens Milieudefensie blijft de bank echter leningen verstrekken aan grote energiebedrijven die ook actief zijn in handel en transport van olie en gas, waaronder bedrijven als Shell en ExxonMobil.

Financiering van LNG-exportterminals

ING heeft aangegeven vanaf 2026 te stoppen met de financiering van LNG-exportterminals, faciliteiten waar aardgas vloeibaar wordt gemaakt voor transport. Volgens Milieudefensie blijft de bank echter een groot deel van de financiering in deze sector handhaven, zoals blijkt uit een recente obligatie die ING samen met andere banken heeft onderschreven voor een groot LNG-bedrijf.

Milieudefensie benadrukt dat deze punten laten zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering en ziet dit als bevestiging van de noodzaak van hun klimaatzaak tegen ING.

Bron: Milieudefensie

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor