Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Internationale klimaattop vanuit Nederland

  •  
24-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
Waddenzee_pixabay

© Pixabay

Hoe gaan we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen? En wie gaat dat betalen? Deze vragen staan centraal op de grote internationale (online) klimaattop, die Nederland vanaf maandag organiseert. Met wereldleiders als bondskanselier Angela Merkel en VN-baas António Guterres. In Vroege Vogels een gesprek met Patrick Verkooijen. Hij is hoogleraar klimaatadaptatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens de directeur van het Global Center on Adaptation, dat betrokken is bij de top.

Stijgende zeespiegel

Het is geen toeval dat deze klimaattop in Nederland wordt gehouden. Ons land heeft met zijn Deltawerken en projecten als Ruimte voor de Rivier een geschiedenis waarin de strijd wordt aangegaan tegen het wassende water. Twee jaar geleden is Bangladesh met behulp van Nederlandse expertise aan de slag gegaan met een deltaplan om het laagliggende land robuuster te maken tegen klimaatverandering.

Oplossingen

Hoe maak je steden klimaatbestendig? Hoe maak je de landbouw weerbaar tegen droogte en verzilting? En hoe kan je de natuur inzetten om de kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Dit soort vragen komen maandag aan bod op de klimtop. Een stad die al jaren bezig is om zichzelf weerbaar te maken tegen klimaatverandering is Rotterdam. In 2013 lanceerde de gemeente een zogeheten adaptatiestrategie. En sindsdien heeft de stad er regentuinen, waterpleinen, groene daken en gevels maar ook onzichtbare ondergrondse wateropvang, bijgekregen.

Oproep

Niet alleen het verminderen van broeikasgassen kost geld. De wereld aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering is minstens even duur. Volgens het Global Center on Adaptation moet er misschien wel zo’n 300 miljard dollar uitgetrokken worden. Dat is een veelvoud van wat er nu beschikbaar is aan middelen. Dat staat in een rapport dat het Global Center vrijdag heeft uitgebracht. Volgens het rapport is klimaatverandering een nog grotere bedreiging dan de huidige corona-crisis. Oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is betrokken bij het Global Center. Hij trekt ook een vergelijking met corona: ‘er is geen vaccin om het klimaatprobleem op te lossen’.

Nobel

De economie van de toekomst moet gericht zijn op het voorkomen van een klimaatcrisis. Deze oproep doen vijf Nobelprijswinnaars vrijdag in een manifest, dat is ondertekend door drieduizend wetenschappers uit meer dan honderd landen. Volgens het stuk kunnen de kosten van natuurrampen door klimaatverandering in 2040 al zijn opgelopen tot tientallen biljoenen euro’s.

Global Center on Adaptation

Na tientallen klimaattoppen over het bestrijden van broeikasgassen is dit de eerste grote top die gaat over de aanpassing aan de gevolgen van de wereldwijde opwarming. De top (CAS 2021) wordt mede georganiseerd door het Global Center on Adaptation. Dat is een internationale organisatie, die als doel heeft om klimaatadaptatie in de wereld te versnellen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor