Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IPCC-rapport: opwarming aarde beperken tot 1,5 graden is haalbaar

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
rapport

© Bron Pixabay

Het is mogelijk om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met de helft te verminderen ten opzichte van 2019 en zo het klimaatdoel van maximaal 1,5 graden opwarming in zicht te houden. Tot die conclusie komt het VN-klimaatpanel IPCC in een maandag verschenen rapport. Maar volgens de klimaatwetenschappers moeten regeringen, bedrijven en consumenten dan wel nú in actie komen.

De uitstoot van broeikasgassen is het afgelopen decennium verder toegenomen, al is het groeitempo wel afgevlakt. Het is cruciaal om de aarde niet meer te laten opwarmen dan 1,5 graden Celsius vergeleken met de gemiddelde temperatuur vóór de industrialisatie, benadrukt het IPCC. "Aanvullend en direct ingevoerd" klimaatbeleid is nodig, zeggen de wetenschappers. Bij ongewijzigd beleid zal de aarde in het jaar 2100 ongeveer 3,2 graden warmer zijn.

Mondiale samenwerking

Om klimaatdoelen te halen, is mondiale samenwerking nodig, zegt het IPCC. Wereldwijde verdragen, zoals het Klimaatakkoord in Parijs, zijn belangrijke middelen om nationaal tot meer klimaatbeleid te komen. De wetenschappers adviseren om zo min mogelijk "afgezwakte compromissen" te sluiten en om belangrijke groepen zoals jongeren en lokale gemeenschappen te betrekken bij het klimaatbeleid.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen naar 'netto nul' gaat. Alle uitstoot die dan nog plaatsvindt, moet worden opgevangen door bijvoorbeeld bomen of technologische toepassingen, zoals filters die CO2 opvangen. Het verminderen van de uitstoot is noodzakelijk in alle sectoren, benadrukken de klimaatwetenschappers. Dat geldt dus ook voor de landbouw en de industrie, waar het IPCC de overgang naar klimaatneutraliteit "uitdagend maar mogelijk" noemt.

Hernieuwbare energie

De wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie. Zo kunnen biobrandstoffen en groene waterstof op korte termijn een belangrijk alternatief zijn voor olie, gas en steenkool. Mogelijk wordt het "onvermijdelijk" om voor het halen van de klimaatdoelen te vertrouwen op technologische oplossingen, schrijven de wetenschappers. Ze doelen dan bijvoorbeeld op middelen om CO2 af te vangen en op te slaan.

De kosten van de noodzakelijke verduurzaming vallen relatief gezien mee, stellen de wetenschappers in hun jongste rapport. "Het economische voordeel van het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden Celsius is groter dan wat het zou kosten als de aarde meer opwarmt."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor