Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Is er meer muggenoverlast na hittegolf?

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gewone_steekmug_culex_pipiens

Gewone steekmug (Culex pipiens)

© Fotograaf JancoGrave

De eerste helft van 2025 was zeer warm en kende zeer droge periodes. Wat doet dat met het aantal muggen? Meldingen van overlast op de website Muggenradar.nl geeft onderzoekers een beter inzicht in het risico op overdracht van door muggen overgedragen virussen, zoals het westnijlvirus. Dit virus is met een opmars in Europa bezig.

De gewone huissteekmug, Culex pipiens, legt graag haar eitjes in zowel kunstmatige broedplaatsen met water, zoals emmers, bloempotten en regentonnen, als in natuurlijke broedplaatsen, zoals slootjes en vijvertjes. Doordat er afgelopen maanden weinig neerslag is gevallen, waren er relatief weinig van dit soort plekken beschikbaar. Echter, de zeer hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de muggenlarven die er wél zijn, zich extra snel hebben ontwikkeld.

Westnijlvirus in Europa

In Nederland zijn de gebieden rond Utrecht en Arnhem is in 2020 het eerst Westnijlvirus aangetroffen. Gelukkig is het tot nu toe bij dat ene jaar gebleven. In 2024 blijkt wel dat het virus in verschillende gebieden in het westen van Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, voor het eerst is aangetroffen. In hetzelfde jaar is het virus ook gevonden bij vogels en/of paardachtigen in het noorden van Duitsland Met deze verdere uitbreiding lijkt de kans groter dat het westnijlvirus ook in Nederland terugkeert.

Verminderen van muggenoverlast

Er is een aantal simpele maatregelen waarmee je steekmuggenoverlast kunt verminderen. Gooi elke week alle met water gevulde bakjes, potjes en schoteltjes in je tuin of op je balkon leeg, dek regentonnen af met een deksel, en zorg ervoor dat er geen stilstaand water in je dakgoot of op een plat dak staat. Verder kun je jezelf en anderen beschermen door horren voor de ramen te plaatsen, onder een klamboe te slapen en eventueel een antimuggenmiddel met DEET of citroeneucalyptusolie te gebruiken.

Tekst: Sander Koenraadt en Rody Blom, Laboratorium voor Entomologie, Wageningen University & Research; Arnold van Vliet, leerstoelgroep Earth Systems and Global Change, Wageningen University & Research


Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor