Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jagende nachtzwaluw boven de heide

  •  
24-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1204 keer bekeken
  •  
Wanneer de avond valt, duikt er een bijzonder mysterieuze vogel op boven de heide: de nachtzwaluw. In het grenspark leven een kleine honderd broedparen en dat is een flinke populatie. Voor deze beschermde en inheemse diersoort is de Kalmthoutse Heide een geweldig leefgebied, want de combinatie van heide en bos is voor hen perfect. De nachtzwaluw legt namelijk haar eieren op de kale bodem van heidevelden, zandverstuivingen of dennenbossen. 

Grote snavel en perfecte schutkleuren

De vogel jaagt in de schemer op grote insecten die hij met zijn wijde bek al vliegend uit de lucht pikt. Rondom die snavel groeien stevige snorharen die voorkomen dat de vleugels van insecten in de grote ogen van de zwaluw terechtkomen. De flink brede bek is niet het enige kenmerk waaraan je de nachtzwaluw kan herkennen. Het verenpak heeft perfecte schutkleuren, zodat ze broedend op de grond niet gevonden worden door vijanden. 

Gemeten, geringd en gewogen

Ornitholoog Ruben Evens doet al tien jaar onderzoek naar de nachtzwaluw in Vlaanderen. Hij wil precies weten waar de zwaluwen in Vlaanderen jagen en broeden. Maar hij is ook benieuwd naar de vogeltrek naar de overwinteringsplek in Afrika. Daarom probeert hij een aantal vogels uit te rusten met een logger. Deze kleine zender verzamelt informatie over de route van de nachtzwaluw. Gewapend met speakers, mistnetten en (hoofd)zaklampen gaat Ruben tijdens de schemer op pad om nachtzwaluwen te vangen.

Het bijna onzichtbare net spant hij boven de heide. Met zijn speaker speelt hij het geluid van een mannelijke nachtzwaluw af. Daar komen nieuwsgierige vrouwtjes en territoriale mannetjes op af. Zodra een zwaluw in het net vliegt, haalt Ruben deze eruit. Elk exemplaar wordt dan gemeten, geringd en gewogen. Want hoe meer we van de nachtzwaluw weten, hoe beter we deze zeldzame vogel kunnen beschermen. 

Lichtvervuiling als zaklamp

Het onderzoek op de Kalmthoutse Heide loopt al een aantal jaar en de nachtzwaluw blijkt het er goed te doen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de naastgelegen Antwerpse haven. Door de haven is er veel lichtvervuiling in het gebied. Nachtzwaluwen jagen alleen als er net voldoende licht is: in de schemering en bij veel maanlicht. Door de grote hoeveelheid licht vanuit de haven hebben ze een gigantische zaklamp die ze de hele nacht kunnen gebruiken. Er kan dus vaker gejaagd worden, waardoor de zwaluwen meer voedsel vinden.

Vroege Vogels TV over de Kalmthoutse Heide is vrijdag 24 september 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor