Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jan-van-genten verstrikt in een stukje touw

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  

De beelden die Laura Huiijsmans ons stuurde zijn schokkend: twee jan-van-genten die slachtoffer zijn geworden van een klein stukje touw. De vogels zijn verstrikt geraakt, waarschijnlijk in de zee terechtgekomen en verdronken. Samen met IVN-natuurgids Geert Faasse vond Laura de jan-van-genten op het strand Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Het zijn akelige beelden, maar belangrijk om te delen.

Jan-van-genten overwinteren op zee en vliegen in zekere zin het voedsel achterna: scholen met vis. Ze maken lange tochten langs de kusten tot zelfs voor de West-Afrikaanse kust. De vogels staan erom bekend dat ze daarbij ook schepen volgen en dat zijn nu juist ook degene die afval achterlaten in zee. Bij deze twee vogels is dat gedrag ze mogelijk fataal geworden.

jan-van-gent

jan-van-gent

© Fotograaf: Kees Kraaijeveld

Frequent en gestructureerd afval rapen

In het filmpje zien we Geert Faasse, IVN-natuurgids en betrokken bij de organisatie Het Groene Strand Goeree-Overflakkee. Deze organisatie zet zich in voor het behoud en de schoonmaak van het kustgebied door regelmatig opruimacties te organiseren. Het filmpje laat zien hoe de groep structureel bijdraagt aan het reduceren van afval langs de stranden. Volgens Geert vinden de opruimacties gemiddeld twee tot drie keer per week plaats. Een van de trouwe deelnemers is Laura, een actieve vrijwilliger die regelmatig aansluit.

Ook Natuurmonumenten organiseert opruimacties waar Laura aan deelneemt, maar volgens Geert vinden die slechts ongeveer acht keer per jaar plaats. Het Groene Strand biedt daarentegen wekelijkse mogelijkheden om actief bij te dragen. "En wanneer Laura tijd heeft, is ze erbij," aldus Geert.

afvalopstrand

Afval op strand de Kwade Hoek

© Het Groene Strand

Tijdens de opruimacties wordt voornamelijk plastic en ander kunststoffen afval aangetroffen. Veelvoorkomende items zijn onder meer:

  • Plastic bekertjes en verpakkingen
  • Visnetten, vispluis en ander visserijgerelateerd afval
  • Jerrycans, ballonnen, koffiebekers en blikjes
  • Luiers, kitkokers, pur-schuim en worteldoek
  • Flessen, koffiecupjes en plastic zakken

De grote diversiteit aan gevonden afval illustreert de noodzaak van structurele opruimactiviteiten.

Samenwerken voor een schone kust

Het Groene Strand biedt een effectief platform voor vrijwilligers en andere betrokkenen om een blijvende impact te maken. Dankzij hun frequente opruimacties blijft de kust een prettige plek voor zowel mens als natuur. Geïnteresseerden die willen bijdragen, kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden via de site.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor