Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jongeren willen groenere steden, meer treinen en minder vee

  •    •  
29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
studenten

Studenten VU Climate and Sustainability Law Clinic

© Greenpeace / David Jo Bradley

In 2040 wekken we onze energie volledig op zonder uitstoot van broeikasgassen, reizen we door Europa met de trein en eten we vooral plantaardige producten die lokaal zijn geteeld. Het zijn enkele punten uit de toekomstvisie die de Jonge Klimaatbeweging samen met zeventig andere jongerenorganisaties heeft opgesteld. In achttien jaar tijd wordt het land wat de jongeren betreft ingrijpend verbouwd. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) neemt de zogeheten Jonge Klimaatagenda 3.0 donderdagavond in ontvangst.

Kans op een schonere, gezondere en mooiere leefomgeving

"Als we nog een kans willen maken op een schonere, gezondere en mooiere leefomgeving, moeten we nú actie ondernemen", vat voorzitter Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging de boodschap van de jongeren samen. Ze presenteren die in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Op de gastenlijst staan verder onder anderen kabinetschef Diederik Samsom van Eurocommissaris Frans Timmermans en Marjan Minnesma, de directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

De jongeren zien het toekomstige Nederland voor zich als een duurzaam land, waar burgers en beleidsmakers rekening houden met de natuur "bij elke keuze die ze maken". Het energiegebruik moet in de eerste plaats omlaag, vinden ze. Verder moet energie vooral afkomstig zijn uit zon en wind, maar ook kernenergie en "duurzame biomassa" kunnen wat de jongeren betreft een beperkte rol spelen.

Maatschappij moet groener

Ook letterlijk zou de maatschappij groener moeten worden, vinden de opstellers. "Iedereen is binnen maximaal 10 minuten in een park, bos, buurttuin of natuurgebied", schetsen ze hun droombeeld. "We geven meer ruimte aan de natuur, herstellen oorspronkelijke landschappen en zorgen voor verbindingen tussen natuurgebieden."

Wat de jongeren betreft moeten we minder dierlijke eiwitten gaan eten en meer gebruik gaan maken van producten die zijn gemaakt van groenten, peulvruchten, algen, noten en zeewier. Vleesproductie veroorzaakt immers meer CO2-uitstoot en er zijn meer grondstoffen en water voor nodig dan voor de teelt van planten. In lijn hiermee moet ook minder vee worden gehouden, al wagen de schrijvers van de toekomstvisie zich niet aan een concreet cijfer.

Onder de organisaties die betrokken zijn bij de Jonge Klimaatagenda zijn de Nationale Jeugdraad, het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), jongerenafdelingen van uiteenlopende politieke partijen, Jong Rabo en Jong Milieudefensie. Opgeteld vertegenwoordigen ze volgens de Jonge Klimaatbeweging een miljoen jongeren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor