Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet schuift halvering stikstofuitstoot vijf jaar vooruit

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Landbouwgrond

© Pixabay

De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet pas in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt. Nu moet de stikstofneerslag op gevoelige natuur nog gehalveerd zijn in 2030. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat het kabinet dat doel moet halen. Anders dreigt een dwangsom van 10 miljoen euro. Het ministerie gaat tegen die uitspraak in hoger beroep, maar moet zich in de tussentijd houden aan de uitspraak.

Stikstofaanpak

Naar aanleiding van die uitspraak én een uitspraak van de Raad van State is een commissie van ministers aan de slag gegaan om met een stikstofaanpak te komen. Landbouwminister Femke Wiersma hamert erop dat niet alleen boeren aan de verlaging van de stikstofuitstoot moeten werken.

Het kabinet heeft al langer de wens om te sturen op emissies van stikstof en niet op de neerslag ervan. Op neerslag hebben bedrijven geen invloed, dus wil het kabinet hen daarop niet afrekenen. Ook bestaat de wens om de te halen norm, de zogenaamde kritische depositiewaarde (KDW), uit de wet te halen en te vervangen. Een goed alternatief is nog niet gevonden, want deze moet wel voldoen aan de Europese eisen over natuurkwaliteit.

Eerder lekte al uit dat het kabinet bedrijven rondom stikstofgevoelige natuur wil laten verduurzamen, verplaatsen of stoppen. Het zou gaan om 1800 bedrijven, gevestigd binnen 250 meter rondom die natuurgebieden.

Reactie milieuorganisaties

Het kabinet "creëert een eigen werkelijkheid" met het nieuwe stikstofplan, zegt Milieudefensie. Ook Greenpeace en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het kabinet het lot van de natuur en boeren voor zich uitschuift. Dit idee over het verschuiven naar 2025 "vergroot problemen, zoals meer natuurbranden en watervervuiling", vindt Milieudefensie.

Greenpeace-directeur Andy Palmen spreekt van "het zoveelste vage plan dat met veel bombarie wordt gepresenteerd". Greenpeace won onlangs een rechtszaak over stikstof. De rechter bepaalde dat in 2030 op de helft van de stikstofgevoelige natuur niet meer stikstof neer mag komen dan die natuur aankan.Door alleen doelen te stellen over de uitstoot in 2035 en niet voor 2030 "lapt dit kabinet het vonnis van de rechtbank doodleuk aan zijn laars", zegt Palmen.

Natura 2000-gebieden

In de Europese habitatrichtlijn staat dat Natura 2000-gebieden niet achteruit mogen gaan. De rechter constateerde in de zaak die Greenpeace aanspande dat de overheid al jaren te weinig doet om aan deze eis te voldoen. Het huidige kabinet schrapte ook nog eens plannen die er lagen en het grootste deel van het bijbehorende budget. Een speciale commissie moet nu alsnog een uitweg vinden. Vrijdag komt het kabinet met een brief.

Ook Johan Vollenbroek van MOB hekelt de nu al uitgelekte plannen over de halvering van de uitstoot. "Het is domheid ten top." De Europese regels blijven namelijk gewoon van kracht, benadrukt hij. "Maar dit kabinet heeft gewoon helemaal niks met de natuur." MOB blijft procedures aanspannen, aldus Vollenbroek.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor