Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kerkuil opgelapt met fysiotherapie

  •    •  
12-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3304 keer bekeken
  •  
Kerkuil

© Rob Buiter

Een bijzondere patiënt in de opvang van Vogelklas Karel Schot in Rotterdam: een kerkuil die zijn nek niet meer goed kon draaien. Met behulp van een fysiotherapeut wordt het dier weer opgelapt. Maar wat zou de uil daar zelf van vinden?

Lasertherapie en acupunctuur

De onfortuinlijke kerkuil is waarschijnlijk ergens tegenaan gevlogen, want dierenfysiotherapeut Selina Pince van der Aa voelde in eerste instantie enkele zwellingen op de nekwervels van het dier. Na de nodige massages, een behandeling met een warme laserlamp en zelfs acupunctuur door een dierenarts, is de uil inmiddels aardig opgeknapt. Waar het dier in eerste instantie de nek nauwelijks recht kon houden en ook niet alle kanten op kon draaien, draait de kop nu weer zo goed als alle kanten op. In de grote vliegkooi waar de uil in verblijft, vliegt hij ogenschijnlijk ook soepel rond.

kerkuil krijgt lasertherapie

Kerkuil krijgt lasertherapie

© Rob Buiter

Stress

De uil ondergaat de behandelingen op het oog vrij rustig. "Als ik hem vasthoud, terwijl Selina de uil behandelt, spartelt hij niet tegen", zegt de manager van de vogelopvang, Monique de Vrijer. "Ik voel zijn hart ook niet enorm tekeer gaan ofzo. Ik zal niet zeggen dat hij het allemaal prima vindt, maar ik denk wel dat de stress van deze behandeling erg meevalt." 

Terugdoen

De Vrijer vindt het dan ook zonder meer de moeite waard om het dier op te vangen en weer op te lappen. "Wij mensen nemen zo ontzettend veel ruimte in van de natuur. Het grootste deel van de vogels die bij ons binnenkomt is ook door toedoen van mensen in de problemen gekomen. Dan is het toch niets meer dan normaal dat we proberen wat terug te doen? Dat weegt volgens mij zeker op tegen het beetje stress dat we bijvoorbeeld deze kerkuil aandoen." 

kerkuil_vogelwereld.jpg

© Fotograaf: vogelwereld

Terug naar de natuur

De Vrijer verwacht dat de uil nog tot het eind van de maand in een grotere vliegkooi moet verblijven, voordat hij weer losgelaten kan worden in de natuur. "Met behulp van camera's kunnen we checken of hij op een normale manier prooien kan vangen in de vliegkooi. Zodra dat zo is, laten we hem weer los."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor