Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kiezen met stuifmeel uit de ijstijden

20-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Door de voortgang van de techniek zijn fossielen een bron van kennis. In fossiele kiezen kun je tegenwoordig bijvoorbeeld plantenresten vinden, waardoor je te weten komt wat het beest tijdens de ijstijden at, en daarmee wat er op een bepaalde plek in een bepaalde tijd groeide. Fijngekauwde stengels en bladeren zijn niet meer te herkennen, maar stuifmeel van bloemplanten wel, evenals sporen van varens en paardenstaarten.

Grazen naar informatie

Bas van Geel onderzocht samen met collega’s 52 kiezen, molaren, van acht verschillende soorten grazers, zoals het eland, muskusos, rendier, edelhert, maar ook de uitgestorven reuzenhert, steppebizon, bosneushoorn en wolharige neushoorn. Al deze diersoorten hadden verschillende diëten. Door dit onderzoek kun je bepalen wat die grote grazers aten, maar ook in wat voor milieu en in welke periode de planten en dieren voorkwamen.

En zo komen ze te weten waarom sommige diersoorten mogelijk zijn uitgestorven en andere niet. Edelherten bijvoorbeeld zijn niet kieskeurig en daarom leven ze nog.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor