© Pixabay
De Europese Commissie heeft woensdag een groot pakket voorstellen aangenomen om EU-regels voor het bedrijfsleven te vereenvoudigen. Een van de belangrijke onderdelen ervan is dat bedrijven tot duizend werknemers en met een omzet lager dan 450 miljoen euro niet meer hoeven te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit betekent in de praktijk dat 80 procent van de bedrijven dit niet meer hoeft te doen.
De Commissie stelt daarnaast voor de verplichting voor duurzaamheidsrapportages uit te stellen tot 2028 voor bedrijven die dat vanaf 2026 of 2027 moeten gaan doen.
Door onder meer fors te snijden in verantwoordingsrapportages over duurzaamheid wordt het administratieve leven van ondernemers eenvoudiger gemaakt, zegt de Commissie. Het doel van de voorstellen is verbetering van het ondernemingsklimaat in de EU en vergroting van de concurrentiekracht.
Een ander onderdeel van het voorstel van de Commissie is de versimpeling van de CO₂-heffing aan de buitengrenzen van de EU. Die heffing moet EU-bedrijven beschermen tegen concurrentie uit landen met lagere klimaatambities. Met de heffing betalen importeurs dezelfde prijs voor de uitstoot van CO₂ die met de productie ervan is gemoeid, als Europese fabrikanten. De Commissie wil een groot deel van de importeurs die heffing niet meer laten betalen.
De Europese Commissie stelt ook voor te snoeien in de wettelijke EU-verplichting tot internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als alle voorstellen worden goedgekeurd, kan volgens de Europese Commissie jaarlijks 6,3 miljard euro aan administratieve kosten worden bespaard.
De Europese Commissie zegt dat de klimaatdoelstellingen van de EU overeind blijven. Dat betekent dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Op weg daarnaartoe moet de EU in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoten.
Dat de meeste bedrijven van de Europese Commissie toch niet hoeven te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, valt slecht bij maatschappelijke organisaties. Oxfam Novib noemt de EU-plannen "rampzalige afzwakkingen" en concludeert dat het oorspronkelijke doel van de wet "compleet wordt ontmanteld". Volgens de ontwikkelingsorganisatie hebben tal van rampen in de afgelopen jaren juist laten zien dat bedrijven zonder bindende regels onvoldoende verantwoordelijkheid nemen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Denk aan instortende textielfabrieken, dambreuken in de mijnbouw en pesticidevergiftiging op plantages."
Voor 80 procent van de bedrijven gaan de regels niet gelden als het commissievoorstel standhoudt. Grote bedrijven hoeven pas in 2028 te voldoen. Milieudefensie trekt daaruit de conclusie dat de commissie "kiest voor grote vervuilende bedrijven". Directeur Donald Pols roept het Europees Parlement en de lidstaten op "de rug recht te houden en te gaan staan voor rechtvaardigheid".
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.