Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatnood het hoogst op de Cariben

  •    •  
07-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
783 keer bekeken
  •  
Rif

Koraalrif bij Bonaire

© Rob Buiter

Hittegolven, stervende koraalriffen en gebieden, die verdwijnen door de zeespiegelstijging. De mogelijke effecten van klimaatverandering in Caribisch Nederland zijn dramatisch. Wereldwijd worden eilanden bedreigd door de opwarming van de aarde. Zo dreigen staten als Tuvalu en de Malediven zelfs helemaal te verdwijnen. Op Aruba is komende week een klimaatconferentie voor deze kleine eilanden. Stelt die top ook iets voor? We praten erover met Andy Palmen, directeur van Greenpeace en Daphina Misiedjan, klimaatjurist aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

windmolens_bonaire.jpg

Proeftuin

Deze eerste Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) wordt georganiseerd door Nederland en Aruba. Het doel is om klimaatactie tussen kleine eilanden wereldwijd te bevorderen. Sterker nog, de eilanden in het Caribisch gebied moeten een soort proeftuinen worden. Op welke manier dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De deelnemers aan de top gaan ook in gesprek met jongeren over de klimaat- en energietransitie op het eiland.

Bonaire

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat Bonaire hard wordt geraakt door klimaatverandering, tenminste als de wereldwijde opwarming niet beperkt wordt tot 1,4 graden. De studie (in opdracht van Greenpeace) die vorig jaar werd gepubliceerd laat zien dat hittegolven zullen toenemen en dat het zuidelijk deel van het eiland (een vijfde deel) door zeespiegelstijging verloren dreigt te gaan. Verder verdwijnt het koraal, en dat is niet alleen slecht voor de biodiversiteit. Koraalriffen werken namelijk ook als zogeheten golfbrekers.

Koraal Bonaire - Fotograaf heuvelyoup

Koraal Bonaire

© heuvelyoup

Rechtszaak

Volgens Greenpeace heeft de Nederlandse regering, sinds 2010 verantwoordelijk voor de bijzondere gemeente, nauwelijks beleid om het laaggelegen eiland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom stap de milieuorganisatie samen met de inwoners van Bonaire binnenkort naar de rechter om klimaatactie af te dwingen. De eerste juridische stap, een sommatiebrief, wordt nu uitgewerkt.

greenpeace_01.jpg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor