Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 7 november 2021 terug op de volgende startpunten:
00:10:55 - Meer dan 1000 soorten voor Utrechtse boswachter
00:21:55 - Slangen in Nederland uit de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren'
00:47:55 - Riviervissen is werelderfgoed
02:07:20 - Schimmel geeft boost aan plantengroei
02:27:40 - Liggend bergvlas
02:39:20 - Klimaatethiek in Glasgow
Een methaanakkoord, einde aan de ontbossing en een stop op fossiele investeringen. Dat is kortweg wat de eerste week van de klimaattop van Glasgow heeft opgeleverd. En een hoop toespraken van wereldleiders. Behnam Taebi, hoogleraar energie-en klimaatethiek aan de TU Delft laat zondag in Vroege Vogels zijn licht schijnen over de actuele ontwikkelingen op de conferentie. Daarnaast gaan we het hebben over de vraag met welke duurzame technieken we klimaatverandering gaan bestrijden. Naast zon en wind wordt er ook steeds meer nagedacht over allerlei vormen van geo-engineering: op slimme manieren sleutelen aan het klimaat. Maar moeten we dat wel willen?
klimaatverandering
© Pixabay
Onlangs werd de zogeheten riviervisserij op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet als ‘immaterieel erfgoed’. Deze visserij heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, maar na vervuiling van de rivieren door fenol en later dioxine is er weinig meer van over. Nog maar twee bedrijven houden zich ermee bezig.
Op akkers waar een 'goede schimmel' wordt gezaaid, groeit mais 15 tot zelfs 40% beter dan op akkers zonder die schimmel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands/Zwitserse hoogleraar plant-microbe interacties Marcel van der Heijden. De schimmel die Van der Heijden gebruikte voor zijn experiment maakt zogeheten mycorrhiza: een enorm vertakt netwerk van flinterdunne schimmeldraden die zich verweven met de worteltjes van veel gewassen. Normaal zitten deze schimmels wel in een gezonde bodem.
Er zijn van die planten die heel bijzonder zijn, maar waar je zo aan voorbij loopt. Liggend bergvlas bijvoorbeeld, dat zich letterlijk uitstrekt over de bodem. Het is één van de zeldzaamste planten van Nederland en groeit op een bijzondere plek: de Vlaggeduin in Katwijk aan Zee.
Liggend bergvlas
© Harold Timans
Luc Hoogenstein, bekend als boswachter van het Naardermeer, is inmiddels ook een beroemde Utrechtenaar geworden. Uit corona-nood geboren begon hij een bijzonder project in zijn tuin: hij wilde binnen een jaar 1000 verschillende soorten tellen. Dat is inmiddels gelukt, de teller staat met als laatste vondst het struikaardertje nu op 1313. Dat enorme aantal wordt niet alleen veroorzaakt door de manier waarop Hoogestein met zijn tuin omgaat, maar juist ook hoe de gemeente met natuur in de stad omgaat.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.