Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop Sharm-el-Sheikh COP27 - dinsdag 8 nov

  •    •  
08-11-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
co2

© Pixabay

In het Egyptische Sharm-el-Sheikh praten vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen de komende twee weken over het beperken van de opwarming van de aarde. Volgens het VN-milieubureau is de aarde nu op weg om aan het einde van deze eeuw zo'n 2,5 graden warmer te zijn. Om de doelen te halen moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch verlagen. Deze uitstoot komt onder meer vrij bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zondag 6 november is de klimaattop gestart en de berichten stromen binnen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste berichten van dinsdag 8 november:

Hoopvolle geluiden

Na het doemscenario van een "klimaathel" dat VN-chef António Guterres aan het begin van de klimaattop schetste, zijn in Sharm-el-Sheikh ook hoopvolle geluiden te horen. Diverse leiders toonden zich tijdens een bijeenkomst die door het GCA was georganiseerd voorzichtig positief over het programma dat Afrika moet helpen zich beter aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Allen waren het erover eens dat Afrikaanse landen zelf amper hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde, maar daar wel de dupe van zijn.

Scholz stond stil bij klimaatgerelateerde problemen zoals ernstige overstromingen in Nigeria en het vijfde jaar van extreme droogte in de Hoorn van Afrika. "Als we niet ambitieuzer zijn in het tegengaan van klimaatverandering en het beter bestand maken van lokale gemeenschappen, zullen we nog veel meer van dit soort catastrofes zien", zei hij. Een ander voorbeeld dat de Nederlander geeft is de renovatie van de haven van Banjul in Gambia. "Als je die toch gaat renoveren, maak hem dan meteen klimaatbestendig. Zo worden delen van de haven opgehoogd en worden mangrovebossen aangelegd als kustbescherming, om het overstromingsgevaar te verkleinen. Dat zijn heel concrete interventies."

Doelen van Europa

De Europese Unie (EU) komt goed voorbereid naar de stad aan de Rode Zee; met behaalde resultaten, zoals het uitfaseren van nieuwe vervuilende verbrandingsmotoren in auto’s en een verdubbeling van zon- en windenergie op het Europese stroomnet. Op de klimaattop worden nieuwe samenwerkingen gesmeed tussen de EU en andere landen, zoals Guyana, Mongolië en Zambia.Er is nog maar een kleine kans dat we de grens van maximaal 1,5°C opwarming van de aarde halen, maar de EU doet er alles aan om dit toch voor elkaar te krijgen. Kortgeleden werd besloten dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met vervuilende verbrandingsmotoren verkocht mogen worden in Europa en schakelen de landen razendsnel over op schone energie. Er wordt in de EU al meer elektriciteit gewonnen uit duurzame bronnen dan uit fossiele brandstoffen.

Greenwashing is schandelijk bedrog

"We moeten 'greenwashing' absoluut niet tolereren", zegt VN-chef António Guterres dinsdag. Met 'greenwashing' doen overheden of bedrijven zichzelf soms duurzamer voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. De chef van de Verenigde Naties noemt valse beloftes van fossiele brandstofbedrijven om uiteindelijk klimaatneutraal te worden "schandelijk bedrog". Guterres roept bedrijven, financiële instellingen en lokale autoriteiten op om transitieplannen te leveren bij hun beloftes om CO2-uitstoot te beperken.

Miljoenen kinderen wereldwijd getroffen door overstromingen

Wereldwijd zijn dit jaar al 27,7 miljoen kinderen getroffen door overstromingen die mede zijn veroorzaakt door klimaatverandering, zegt UNICEF. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties waarschuwt tijdens de klimaattop COP27 dat dit aantal het hoogste is in meer dan dertig jaar. Kinderen zijn het kwetsbaarst, aldus UNICEF. Ze lopen een groot risico op verdrinking, ziekten, gebrek aan veilig drinkwater, ondervoeding, leerstoornissen en geweld. Het gaat om kinderen in onder meer Pakistan, Tsjaad, Gambia en het noordoosten van Bangladesh. De nasleep van een overstroming is volgens UNICEF dodelijker dan de overstroming zelf. 

Roep om vrijlating Brits-Egyptische blogger

Ondertussen klinkt op de klimaattop steeds luider de roep om vrijlating van de Brits-Egyptische blogger en mensenrechtenactivist Alaa Abd el-Fattah. Sanaa Seif, de zus van de opgesloten criticus van het Egyptische regime, roept op hem "te deporteren naar zijn andere thuisland", het Verenigd Koninkrijk. "Dit moet en kan stoppen", zegt ze. "Zet hem vandaag nog op een vliegtuig." Over kans op gratie maakt ze zich geen illusies.

Een Egyptische parlementariër is de zaal uitgezet tijdens deze persconferentie. Politicus Amr Darwish werd door de VN-beveiliging naar buiten begeleid, omdat hij door activist Sanaa Seif heen bleef praten. 

Hoge temperaturen in oktober

Afgelopen maand was de warmste oktober in Europa sinds het begin van de metingen. De temperatuur was over heel Europa gemiddeld zo'n 2 graden hoger dan tussen 1991 en 2020, meldt het aardobservatieprogramma van de Europese Unie Copernicus. Overigens gaat het in die dertig jaar ook om het Europese gemiddelde. "De ernstige gevolgen van klimaatverandering zijn vandaag de dag goed zichtbaar. We hebben ambitieuze klimaatactie nodig op de COP27", zegt Samantha Burgess van Copernicus. Ze verwijst daarmee naar de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh die zondag begonnen is.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor