Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering: minder vogelsoorten die ook meer op elkaar lijken

  •  
25-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
Top 2021 D

Kolibrie

© Erik Neuteboom

Klimaatverandering betekent volgens sommige wetenschappers dat de zesde massa-extinctie in volle gang is. Zo dreigen veel vogels te verdwijnen. Maar dat is niet het enige. Niet alleen sterven vogelsoorten uit, de overgebleven soorten zullen unieke kenmerken verliezen, waarschuwen onderzoekers.

Aanpassingsvermogen

Dieren moeten zich aanpassen aan klimaatverandering. Dat moet sneller gebeuren dan normaal gesproken bij evolutie, dat zich over een langer tijdsbestek plaatsvindt. Dieren die te langzaam meegaan met de snel veranderende leefomgeving, lopen het risico volledig te verdwijnen.

Vaak zijn de meest karakteristieke, “unieke” vogelsoorten erg zeldzaam of zelfs met uitsterven bedreigd. Kunnen die vogelsoorten zich slechter aanpassen aan klimaatverandering? En betekent dat dat vogelsoorten steeds meer op elkaar zullen gaan lijken? Een team van onderzoekers uit Engeland ging aan de slag met die vragen.

Meer op elkaar lijken

Ze analyseerden daarvoor een museumcollectie van 8400 vogels van over de hele wereld. De vogelsoorten werden vergeleken op basis van fysieke eigenschappen, zoals grootte, snavelvorm, pootlengte en spanwijdte. Met statistische modellen konden ze voorspellen hoe biodiversiteit zou veranderen in de toekomst.

Wat bleek? Als de vogels die als “ernstig bedreigd” op de Rode Lijst staan verdwijnen, dan zullen de meeste leefgebieden op aarde meer op elkaar lijkende vogels hebben. Als ook de vogels die als “bedreigd” en “kwetsbaar” op de Lijst staan verdwijnen, zal dat gebeuren in alle leefgebieden.

Homogenisatie

De soorten met de meest extreme kenmerken, zoals een reusachtige struisvogel of een piepkleine kolibrie, zijn het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. Dat betekent dat vogels in de toekomst misschien wel allemaal min of meer dezelfde grootte zullen hebben. Dat proces heet “homogenisatie”.

Sommige gebieden zullen meer lijden onder homogenisatie dan anderen. “Het Himalaya-gebergte loopt een bijzonder groot risico,” vertelt hoofdonderzoeker Emma Hughes. “Ook de droge en vochtige bossen van Zuid-Vietnam en Cambodja zijn uiterst kwetsbaar.”

Het team hoopt dat hun werk mensen zal laten inzien hoe het verlies aan biodiversiteit de wereld zal veranderen. “De wereldwijde uitstervingscrisis betekent niet alleen dat we soorten verliezen”, aldus Hughes. “Het betekent ook dat unieke eigenschappen voorgoed zullen verdwijnen.”

Bron: Scientias

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor