Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordbrekende oceaanhitte veroorzaakt grote koraalverbleking

  •    •  
16-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Great-barrier-reef-koraal_pixabay

Great Barrier Reef

© Pixabay

De wereld ervaart momenteel de tweede grote koraalverbleking in tien jaar, meldt de Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daardoor lopen rifsystemen van Australië tot Florida het risico af te sterven na maanden van recordbrekende oceaanhitte.

Koraalverbleking risico voor natuur en mens

Bij bepaalde vormen van stress, zoals te warme oceaantemperatuur of verzuring van de oceaan, verbleekt koraalrif. Als de stress te lang aan blijft houden, kan het rif afsterven. De vele dieren afhankelijk van het rif zullen dan afnemen of verdwijnen. Koraalverbleking heeft ook gevolgen voor het welzijn van mensen, want het raakt de voedselveiligheid en lokale economieën.

Koraalverbleking wereldwijd probleem

Sinds begin 2023 is massale verbleking van koraalriffen vastgesteld in onder meer de Amerikaanse staat Florida, het Caribisch gebied, Brazilië en de oostelijke tropische Stille Oceaan. Ook het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, is zwaar getroffen. Hetzelfde geldt voor delen van de Stille Zuidzee, de Rode Zee en de Perzische Golf.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor