Konijnen tellen
• 22-03-2018
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: jannave
Konijnen zijn van oudsher de beheerders van het duin. Zij grazen en graven en zorgen ervoor dat het duin eruit ziet zoals het eruit ziet. Hun holen zijn vervolgens weer nestgelegenheid voor vogels.
Helaas gaat het al decennia erg slecht met de konijnen. Eerst was er de beruchte myxomatose, toen kwam er de VHS (konijnengriep) en nu hebben we de tweede golf VHS. Tussendoor krabbelt de konijnenstand steeds weer op, maar iedere ziekte sabelt de konijnen weer neer. Er moeten zelfs externe grazers als schapen en koeien worden ingezet om de begroeiing in toom te houden. Overigens speelt ook de vos daarin een rol: met dit dier gaat het juist erg goed, en hij heeft de overgebleven konijnen uit het duin meer het binnenland ingedreven, waar ze zich kunnen verstoppen tussen de duindoorns.
Sinds de jaren zeventig worden de duinkonijnen geteld, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden. Het blijkt dat ten opzichte van vroeger 70 tot 80% van de konijnen uitgestorven, waardoor het beest bijna op de Rode Lijst kan.