Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koraalriffen hebben last van sommige zonnebrandcrèmes

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Blauwalg koraal

© Erik Meesters

De achteruitgang van de koraalriffen is vooral te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder klimaatverandering, niet-duurzame visserij, vervuiling en sommige zonnebrandcrèmes. Wageningen Marine Research deed voor het Wereld Natuur fonds (WWF) onderzoek naar de mogelijke effecten en risico’s van verschillende type zonnebrandproducten op de natuur en daaruit blijkt dat zonnebrandcrèmes niet altijd even goed zijn voor leven onder water.

Koraalriffen zijn de trekpleister van Bonaire

Uit eerder onderzoek uit 2017 en 2016 in de kustwateren van Bonaire is gebleken, dat zonnebrandcrèmes met de UV-filter Oxybenzone, een negatieve impact hebben op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van de riffen. Arjan de Groene van het Wereld Natuur Fonds: “Veel mensen snorkelen en duiken hier graag en daarom zijn gezonde riffen voor dit Caribische eiland van groot belang voor de inkomsten uit toerisme. Daarnaast zorgen de riffen voor vis en zijn dus cruciaal voor de visserij. En last but not least: koraalriffen zijn natuurlijke golfbrekers en zorgen voor kustbescherming. Niet onbelangrijk in tijden van klimaatverandering en extremere weersomstandigheden.”

Meer leren over wat wel/niet te smeren

Omdat niet bekend is welke risico’s de verschillende UV filters kunnen hebben op het leven onder water heeft Wageningen Marine Research, met steun van WWF, recent onderzoek gedaan naar de effecten op koraalriffen van verschillende typen zonnebrandcrème. Hiermee kan een gegrond advies gegeven worden over wat gebruikers beter wel en niet kunnen gebruiken.

Wat kun jij zelf doen?

Gebruik zoveel mogelijk bedekkende kleding
Gebruik geen zonnebrand met een beschermingsfactor hoger dan 50 (SPF50+)
Gebruik geen sprays
Smeer je in 30 minuten voordat je het water in gaat
Vermijd zonnebrandcrèmes met het ingrediënt oxybenzone

Optelsom

Uiteraard is er voor gezonde koraalriffen veel meer nodig dan alleen het terugdringen van het gebruik van Oxybenzone. Vandaar dat het WWF wereldwijd ook werkt aan het aanpakken van andere factoren die het koraalrif bedreigen zoals klimaatverandering, overbevissing en vervuiling.
Bron: Wereld Natuur Fonds

Meer over:

koraalriffen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor