Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korstmossen als indicator van stikstofuitstoot

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4080 keer bekeken
  •  
lichen-g41ead7ff8_1920

Gele korstmos

© Pixabay

Gele korstmossen op bomen zijn een goede graadmeter voor stikstofuitstoot. Dat schrijft Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON) in Nature Today.

Vervuilde gebieden waar veel stikstof wordt uitgestoten door landbouw, autoverkeer of industrie, zijn te herkennen aan de massale groei van gele korstmossen op vrijstaande bomen. Gevoelige soorten, zoals eikenmos en baardmossen, zijn daar juist afwezig.

Pionier

Korstmossen zijn een symbiose van een schimmel en een alg. De schimmel beschermt de alg, die op zijn beurt voedingsstoffen deelt met de schimmel. Die samenwerking is zo sterk dat ze bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn. 

In Nederland komen 800 soorten korstmossen voor, in allerlei kleuren. Ze groeien heel langzaam, soms niet meer dan 0,1 mm per jaar. Het korstmos is vaak een pionier in het gebied, de eerste plant die ergens groeit. Het mos is bijvoorbeeld te vinden op boomstammen, op de grond, op straatstenen of oude gevels.

Vervuiling

Korstmossen hebben geen wortels. Ze nemen voedingsstoffen op met hun hele oppervlak. Vervuiling in de lucht bepaalt daarom sterk of het ergens kan groeien. Korstmossen hebben vooral last van ammoniak, omdat dat de zuurgraad veranderd. Stikstof doet de gele korstmos juist wel goed. Daarmee werkt het mos als een indicator dat een gebied met stikstof vervuild is.

Bron: Nature Today, FLORON, Verspreidingsatlas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.