De kangoeroe is hét symbool van Australië. Maar ieder jaar mogen beroepsjagers er miljoenen afschieten. De reuzenkangoeroe is volgens de boeren en overheid een plaag geworden en hinderlijk voor de veeteelt.
Gedode buideldieren eindigen als honden- en kattenvoer of kangoeroebiefstuk. En de stevige huid verdwijnt in voetbalschoenen en motorkleding. Door de handel in kangoeroeproducten is een commerciële sector ontstaan. Europa is een populaire exportbestemming.
Boycot import kangoeroeproducten
Ook in Nederlandse winkels en restaurants mag het vlees en leer verkocht worden, terwijl door de Amerikaanse staat Californië en in Rusland een boycot is ingesteld. De Russen zijn verontrust over schadelijke bacteriën op het vlees. Dierenrechtenactivisten waarschuwen dat de schietpartijen in het open veld leed kunnen toebrengen aan de kangoeroes en hun jongen.
Het televisieprogramma ZEMBLA INTERNATIONAAL zendt woensdag 5 september
een reportage uit van een Australisch onderzoek naar de jacht op kangoeroes
. In de uitzending wordt duidelijk dat de jacht gruwelijke taferelen met zich meebrengt. Kangoeroebaby’s moeten worden afgemaakt als vrouwtjes-buideldieren worden neergeschoten. Sommigen vergelijken het met de zeehondenjacht. De regels bepalen dat het jong in een klap moet worden gedood. In de film wordt duidelijk dat dit in de praktijk soms op gruwelijke manieren gebeurt. Zo worden jongen tegen auto’s doodgeslagen of vermorzeld met de voeten. (Woensdag 5 september, 21.15 uur op NPO2.)
Nederlands boycot?
In Nederland zijn kangoeroeproducten volop verkrijgbaar. Dus waarom boycot Nederland deze producten niet? Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid zag in 2016 geen enkele reden om de import van kangoeroevlees te stoppen. En daar is tot op heden niets in veranderd. De huidige minister Schouten wil er ook niet aan.