Slobeend
© Fotograaf: Mitchel Izeboud
Meestal is het de fotograaf die de vogel bekijkt. Vaak zo onopvallend mogelijk, om het dier niet te verstoren en de mooiste plaatjes te schieten. Maar zo nu en dan lijkt het of een vogel een fotograaf net zo goed observeert. Op de Vroege Vogels fotopagina duiken regelmatig geestige plaatjes op van zulke momenten. Je ziet bijvoorbeeld vogels met intens starende ogen, snavels die er door het perspectief heel anders uitzien en nieuwsgierige blikken. In deze fotoserie zetten we de leukste exemplaren voor je op een rijtje.
Buizerd
© Fotograaf: Rob van de Vries
“Prachtig is het als een buizerd je recht in de lens aankijkt” schrijft fotograaf Rob van de Vries. De gele snavelbasis van de buizerd springt op deze foto direct in het oog.
Blauwborst
© Fotograaf: ikjelle
Al zingend loert deze blauwborst in de cameralens van fotograaf ikjelle. Als je goed kijkt zie je karteltjes in het gehemelte. Dat hebben veel vogels. Het helpt ze hun prooien binnen te krijgen en te houden.
Wilde eend
© Fotograaf: Barky
“De fotograaf werd hier als “vreemde eend” gezien, zo lijkt het.” Schrijft fotograaf Barky bij het plaatje van deze nieuwsgierig uitziende wilde eend.
Sneeuwgors
© Hans Molenaar
“Deze sneeuwgors keek me even heel leuk aan. Wat een leuke overwinteraars!” schrijft Hans Molenaar over dit zangvogeltje. Meer over deze charmante wintergast lees je in dit weetje.
Steenuil
© Fotograaf: Henk Wijgerse
Uilen hebben gigantische ogen die ze nauwelijks kunnen bewegen. Hierdoor kijken de vogels star voor zich uit. Wel kunnen ze met hun ogen knipperen en zo nu en dan zelfs de illusie van een knipoog wekken.
Roodborstje
© Fotograaf: Elzm_54
Roodborstjes worden wel eens omschreven als ‘nieuwsgierige’ vogeltjes. Dit exemplaar, dat met een schuin koppie in de camera kijkt, wekt die indruk zeker.
Aalscholver
© Fotograaf: EricWander
Verscholen tussen het riet werd fotograaf Eric Wander toch ontdekt door deze aalscholver. De felgroene ogen en gekromde snavel geven de watervogel een bijzondere aanblik, zeker vanuit dit perspectief.
Goudhaantje
© Fotograaf: Beverfoto
Je ziet op deze foto overduidelijk waar het goudhaantje diens naam aan dankt. De felgele kruinstreep met de zwarte zijbanen springt direct in het oog.
Appelvink
© Fotograaf: Rene de Goede
Deze appelvink, vastgelegd door Rene de Goede, lijkt haast verstoppertje te spelen. Vanachter een tak houdt het dier de boel strak in de gaten.
Staartmees
© Fotograaf: Henk Steen
“Heel nieuwsgierig en even kijken wat voor fotograaf de foto maakt!” schrijft Henk Steen bij zijn foto van deze staartmees. De kenmerkende zwarte zijkruinstrepen die over de witte kop lopen vallen vanuit dit perspectief direct op.
Brileider
© Fotograaf: Rob de Vries
Deze extreem zeldzame dwaalgast kan je haast niet ontgaan zijn: de brileider. Het dier dook eerder dit jaar op voor de kust van Texel en werd door natuurfotografen en vogelspotters uit heel Europa bekeken. Op deze foto van Rob van de Vries lijkt de vogel terug te kijken en komt de opvallende tekening rond de ogen bijzonder goed tot zijn recht.
Ook verslaggever Gert nam een kijkje bij de brileider. Beluister en bekijk hier het fragment.
Bronnen: Natuurpunt en Vogelbescherming
Thema's:
Meer over:
fotoserie, slobeend, buizerd, blauwborst, wilde eend, sneeuwgors, steenuil, roodborstje, aalscholver, goudhaantje, appelvink, staartmees, brileiderMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.